Hulp bij vorming streekomroepen

feed Nieuws
edit_note 19 september 2019

Update april 2020: het door het bestuur van de OLON beschikbaar gestelde budget is verbruikt. Het onderstaande project is daarmee afgerond en onderstaande pagina dient dus enkel als archiefpagina. Vanzelfsprekend kunt u wel contact opnemen met de NLPO voor hulp bij het vormen van een streekomroep. 

 

Inleiding

In het convenant tussen de NLPO en de VNG is vastgelegd wat een eigentijds Lokaal Toereikend Media-Aanbod is. Voor de meeste lokale omroepen betekent dit dat ze een flinke kwaliteitsslag moeten maken om hieraan te kunnen voldoen.

Het vormen van een landelijk dekkend netwerk van 80 streekomroepen is een middel om dat te bereiken. Streekomroepen die voldoen aan alle criteria van een Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA) komen in aanmerking voor het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen.

De vorming van streekomroepen gaat echter niet in alle streken even gemakkelijk. Het bestuur van de OLON heeft daarom budget beschikbaar gesteld voor het faciliteren van bemiddeling bij de gesprekken over streekomroepvorming of het opstarten daarvan in 15 streken. Doel is om samenwerking of fusie van lokale omroepen te faciliteren met als uiteindelijk doel een volwaardig Lokaal Toereikend Media-Aanbod voor alle kernen binnen een streek.

 

Hoe werkt het?

Om aanspraak te maken op de begeleiding moet er een hulpaanvraag worden ingediend. Voor een aanvraag maakt het niet uit wat de huidige status is van de streekomroepvorming. Zowel een haalbaarheidsonderzoek als procesbegeleiding behoort tot de mogelijkheden, zolang aanvragen maar volledig zijn en het doel is om tot een streekomroep te komen conform de streekindeling van de NLPO.

Om een aanvraag te doen moet door de aanvragende omroep(en) in de streek het aanvraagformulier op de NLPO-website worden gebruikt. Daarin moet worden uitgelegd tegen welke problemen men aanloopt, of er eerdere pogingen zijn gedaan om tot een streekomroep te komen en op welke manier hierbij kan worden geholpen. Alleen schriftelijke aanvragen worden in behandeling genomen.

Om een hulpaanvraag te voltooien moet ook de zelfscan voor het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen (www.opwegnaarhetkeurmerk.nl) worden ingevuld. Met de zelfscan is er een extra inventarisatiemiddel om vast te stellen welke begeleiding nodig is.

 

Na de aanvraag

Wanneer zowel de aanvraag als de zelfscan is voltooid toetst de NLPO de hulpaanvraag op volledigheid, waarna een eerste inventarisatie volgt door een medewerker van de NLPO. Bij geschiktheid van de aanvraag zet de NLPO de aanvraag om in een opdracht. Voor uitvoering van die opdracht zal de NLPO in de meeste gevallen de hulp inschakelen van een ervaren procesbegeleider die een haalbaarheidsonderzoek uitvoert of bemiddelt wanneer een streekvormingsproces vast dreigt te lopen of vast is gelopen.

Voor het haalbaarheidsonderzoek krijgt de procesbegeleider uit het budget van de OLON ongeveer 3 dagdelen / 12 uur aan werkzaamheden en de daarbij behorende reiskosten vergoed. Blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek dat een streekomroep haalbaar is dan wordt bekeken welke vervolgstappen er genomen moeten worden. Daarbij is er ook aandacht voor het verkrijgen van additionele financiële middelen, waarmee de procesbegeleiding kan worden voortgezet.

Is het proces van streekomroepvorming al wat verder, maar is er bemiddeling nodig om vervolgstappen te maken? Dan krijgt de procesbegeleider eveneens 12 uur om te bemiddelen. Bemiddeling kan onder meer bestaan uit het bij elkaar brengen van omroepen in een streek die door een slechte onderlinge band of cultuurverschillen niet samen willen werken. Ook kan worden bemiddeld bij het creëren van (financieel) draagvlak bij betrokken gemeentebesturen.

Mocht uitbreiding van het aantal uur nodig zijn dan neemt de NLPO daar een beslissing over.

 

Voorwaarden

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bij meerdere aanvragen maakt de NLPO een selectie. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst en getoetst op geschiktheid. Een aanvraag die wordt gedaan door meerdere omroepen binnen een streek maakt een grotere kans om geselecteerd te worden.

De aanvraag is niet bedoeld voor gemeenten. Zij kunnen voor uitgebreide individuele ondersteuning en procesbegeleiding bij de streekomroepvorming tegen betaling direct terecht bij externe adviseurs van de NLPO, zie hiervoor www.nlpo.nl/servicedesk.

 

Deelnemen
Omroepen kunnen deelnemen door het onderstaande formulier in te vullen en dit samen met eventuele aanvullende document te mailen naar info@nlpo.nl.

Hulpformulier streekomroepvorming.pdf

Vergelijkbaar

Wellicht interessant