Informatie over de politieperskaart

Informatie over politieperskaart

De politieperskaart kan van belang zijn voor journalisten als er demonstraties of calamiteiten zijn. Deze kaart geeft toegang tot plekken waar mensen normaal gesproken niet mogen komen. Met de politieperskaart krijgt de journalist ook een speciale kaart voor rellen. Deze kaart kunnen journalisten om hun nek hangen of in de auto leggen om te laten zien dat ze journalist zijn.

De politieperskaart is twee jaar geldig. Naast een kaart krijgt men ook een geel hesje, dat zorgt dat de journalist die het hesje draagt goed opvalt. Het is overigens niet verplicht het hesje te dragen. Zowel het hesje als de kaart staan op naam en zijn niet overdraagbaar.

Twee ministeries in Nederland (Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken) erkennen de politieperskaart. De kaart kan niet gebruikt worden voor toegang tot evenementen of grote sportwedstrijden.

Voorwaarden van de kaart

De NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) verstrekt de politieperskaart alléén aan personen die deze kaart voor de uitoefening van hun beroep nodig hebben. Het gaat naast journalisten ook om fotografen en technische medewerkers (zoals cameramensen) die nodig zijn voor een journalistiek product. De politieperskaart is een vrij exclusieve kaart, er gelden strikte voorwaarden voor het verkrijgen ervan.

Deze voorwaarden zijn in de volgende drie samen te vatten:

  • je bent journalist van hoofdberoep;
  • je werkt voor een massamedium;
  • je hebt de politieperskaart aantoonbaar nodig voor je werk.

Lokale omroep medewerkers

Door deze strikte voorwaarden komt niet iedereen die werkzaam is bij een lokale omroep in aanmerking voor de kaart. Betaalde krachten en freelancers kunnen, mits 75% van hun inkomen uit journalistiek komt, een politieperskaart aanvragen. Er zijn veel parttime journalisten en freelancers bij de lokale omroep actief. Zij zouden kunnen proberen een bezwaar aan te tekenen bij de commissie van beroep als de aanvraag wordt afgewezen.

De NLPO heeft met de NVJ gesproken over het mogelijk maken van een politieperskaart voor onbetaalde lokale omroepmedewerkers met aantoonbare journalistieke ervaring, maar heeft hierin geen resultaat bereikt. Voor lokale omroepvrijwilligers is de kaart dus niet te verkrijgen.

Regel het lokaal

De NLPO adviseert daarom lokale omroepen om onderlinge afspraken te maken met de lokale veiligheidsdriehoek (de driehoek bestaat uit de burgemeester, de officier van justitie en politiechef of teamchef van politie van het team waar de gemeente onder valt). Een afspraak zou kunnen zijn dat de omroep zelf een pasje maakt die vervolgens door de lokale politie wordt erkend in geval van calamiteiten. Ook is het een goede gelegenheid om meteen afspraken te maken over contactpersonen en bereikbaarheid bij grote calamiteiten.

Meer informatie over de politieperskaart

Meer informatie over de politieperskaart is te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.