Het redactiestatuut bevat de journalistieke rechten en plichten van de werknemers, waaronder in elk geval:
- waarborgen dat normen inzake de code voor de journalistieke beroepsethiek en kwaliteit worden gehanteerd en;
- waarborgen voor redactionele onafhankelijkheid ten opzichte van adverteerders, sponsors en anderen die bijdragen hebben verstrekt voor de totstandkoming van media-aanbod.
Hoewel de Mediawet alleen spreekt van werknemers, geldt het redactiestatuut ook voor onbezoldigde programmamedewerkers zonder arbeidscontract. In bijlage 2 is een model-redactiestatuut te vinden. Dit of een gelijkwaardig statuut dient te worden gehanteerd.
Op de redactie dienen minimaal twee betaalde medewerkers aanwezig te zijn (2 fte) die als voornaamste taak de creatie van nieuwscontent hebben voor de in criterium 5 genoemde mediakanalen. Deze journalisten dienen een arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht te hebben die bekostigd is vanuit de middelen van de lokale publieke media-instelling.
De journalistiek verantwoordelijke hoofd-/eindredacteur dient aan het NLPO-functieprofiel uit bijlage 3 te voldoen. Deze betaald hoofdredacteur is tenminste 20 uur per week actief voor de betreffende streekomroep. Daarnaast dienen de hoofdredactionele taken onafhankelijk (en los van commerciële taken/invloeden) te worden uitgevoerd door een persoon die niet ook werkzaam is voor een andere publieke of commerciële media-instelling, met uitzondering van andere publieke lokale omroepen. De directeur en hoofdredacteur zijn gescheiden functies. Als één persoon beide rollen vervult, bestaat het risico dat commerciële belangen de journalistieke integriteit beïnvloeden. Door deze rollen gescheiden te houden, kan elke functie onafhankelijk en zonder conflicterende belangen opereren. Ook is het goed vanwege de specialisatie die beide functies vereisen. Verder is de hoofdredacteur op de hoogte van de Code van Bordeaux en de Code voor de Journalistiek.
De omroep toont journalistiek handelen aan. Zo staan er werkdagelijks gemiddeld vijf eigen geproduceerde artikelen op de website (nog los van de gebruikelijke agenda-artikelen of serviceberichten), voorzien van auteur en/of bronvermelding indien gebruik gemaakt wordt van externe nieuwspartners.
Ook zijn de medewerkers van de omroep bekend met de beperkingen en mogelijkheden met reclame op de publieke lokale omroepen.
Ten slotte worden de rol en ambities van de omroep en op de website vermeld. Ook de (hoofd)redactie wordt in het kader van transparantie vermeld op de website van de omroep inclusief contactgegevens.
Toetsingsmethode
- Controle van het gehanteerde redactiestatuut. Wanneer het model-redactiestatuut niet wordt gehanteerd dan is het aan de streekomroep om gelijkwaardigheid aan te tonen.
- Controle of de betaalde hoofd-/eindredacteur aantoonbaar voldoet aan het functieprofiel in bijlage 3. Dat wil zeggen: het profiel is een ideaalprofiel, de hoofdredacteur komt er in de buurt.
- Controle of de redactie bestaat uit tenminste 2fte plus een betaalde hoofdredacteur (min. 20 uur per week) inclusief arbeidsovereenkomsten of een vergelijkbare overeenkomst
- Controle aantal FTE’s
- Interview met hoofdredactie over de codes en regels rond reclame-uitingen
- Controle op journalistiek handelen