Besturen van een lokale omroep

Informatiepagina over goed bestuur

Deze informatiepagina gaat over goed bestuur. Wat houdt goed bestuur in, en waarom is het belangrijk? Maar ook: wat zijn de risico’s als je het niet voldoende aandacht geeft? Dit soort zaken komen aan bod. Verder is er informatie vinden over het handboek goed bestuur, een onmisbaar naslagwerk voor het bestuur van een lokale omroepen. Ten slotte is het mogelijk om je bestuur of Raad van Toezicht via deze pagina op te geven voor een training over goed bestuur. Voor vragen over het onderwerp goed bestuur kan uiteraard contact worden opgenomen met de NLPO.

Wat is goed bestuur?

In het bestuur zitten van een lokale omroep is een nuttige en vaak leuke bezigheid. Met een fijne club mensen maakt de omroep mooie programma’s, wordt er een succesvolle website bijgehouden en leert men nieuwe dingen van elkaar. Maar er zijn soms ook minder leuke momenten en dan is het goed als er regels zijn. Het kan zaken preventief voorkomen of zo goed mogelijk oplossen als er iets mis gaat.

Er zijn veel regels en wetten voor lokale omroepen. Die gelden voor alle omroepen: groot of klein, bestaande uit beroepskrachten en voor omroepen met louter vrijwilligers. Het is daarom handig voor bestuursleden om te weten hoe het precies zit met regels en wetten rondom de lokale omroep. Als bestuurslid ben je verantwoordelijk en soms zelfs aansprakelijk. Je kunt dus maar beter op de hoogte zijn.

Goed bestuur gaat over de juiste dingen doen en over de dingen juist doen, op het juiste moment. Wat dit inhoudt voor een organisatie is afhankelijk van de aard van de organisatie, welke belangen de organisatie behartigt en welke waarden de organisatie moet respecteren. De onontbeerlijke waarden voor elke organisatie zijn eerlijkheid, integriteit en professionaliteit.

Waarom is goed bestuur belangrijk?

Goed bestuur is om meerdere redenen erg belangrijk. Denk aan:

  • het zoveel mogelijk beperken van financiële risico’s;
  • het voorkomen van sancties, zoals bijvoorbeeld boetes of zelfs het verliezen van de aanwijzing bij overtreding van de Mediawet;
  • dat er wordt gewerkt met (veelal) publieke middelen. Het publiek moet erop kunnen vertrouwen dat dit geld goed wordt besteedt;
  • dat er in het kader van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen en de daarbij horende aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders wettelijke verplichtingen zijn;
  • dat goed bestuur samenhangt met Goed Werkgeverschap en dit onderdeel is van een organisatie die werkt met vrijwilligers en beroepskrachten.

Handboek goed bestuur

Het handboek goed bestuur kan worden gezien als een actielijst en naslagwerk voor alles dat met goed bestuur te maken heeft. Alhoewel het niet compleet is, en bovendien onderhevig aan veranderingen, probeert het omroepbesturen verder te helpen in de professionalisering en moeilijke vraagstukken. Bestaande wet- en regelgeving, en soms ook ongeschreven regels, worden aan de hand van praktijkvoorbeelden toegelicht.

Het handboek bevat vele tips en handvatten om concreet met specifieke onderdelen aan de slag te gaan. Zie het als een menukaart waar je elke maand een item uit kiest om werk van te maken en zo stapsgewijs de governance op orde te brengen.

Andere modeldocumenten die de organisatie kunnen helpen, zijn ook te vinden in het kenniscentrum. Denk hierbij aan modelprotocollen, -statuten, -functieprofielen, en een model media-aanbodbeleid. Maar ook een voorbeeld jaarplan en jaarverslag.

Vragen over goed bestuur? Neem contact op!