Streekstad Centraal ontvangt Keurmerk Nederlandse Streekomroepen

feed Nieuws
edit_note 12 juli 2024

Streekstad Centraal heeft vandaag het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen gekregen en is hiermee de tiende lokale omroep die dit keurmerk ontvangt. Het certificaat werd uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op de locatie van de omroep in aanwezigheid van wethouders John Does (Dijk en Waard) en Jasper Nieuwenhuizen (Alkmaar).

Door het verkrijgen van het Keurmerk toont Streekstad Centraal aan dat het voldoet aan de vereiste criteria voor kwaliteit en professionaliteit, de efficiency en het productaanbod bij lokale publieke omroepen.

Marc Visch, directeur-bestuurder van de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO): “Het Keurmerk wordt je niet in de schoot geworpen. Integendeel, dat is hard werken. En los van het feit dat je als omroep je best doet aan alle criteria te voldoen, is het wellicht nóg belangrijker dat de mindset binnen de organisatie verandert. Een volwaardige omroep volledig werkend vanuit de publieke gedachte. Een lokale omroep is niet eigendom van de leiding, het bestuur of de medewerkers, maar van de samenleving. Het is dus ook écht een hartelijke felicitatie waard dat Streekstad Centraal aan alle strenge criteria heeft weten te voldoen. Een felicitatie aan het bestuur, de medewerkers, maar vooral aan het publiek. Zij hebben een volwaardige nieuwspartij die hen lokaal informeert.”

Foto: Streekstad Centraal

Richard van der Veen, directeur van Streekstad Centraal, is trots op de omroep en medewerkers. “Het verkrijgen van het keurmerk voelt echt als een kroon op het werk dat de afgelopen jaren is verzet. Niet alleen is de afgelopen tien jaar door iedereen op de redactie heel hard gewerkt aan een enorme inhoudelijke kwaliteitsslag, het PBO, het bestuur en tegenwoordig ook de Raad van Toezicht hebben de organisatie naar een hoger niveau getild. Beiden zijn nodig om dit Keurmerk te kunnen krijgen, het is dus een echte teamprestatie. En daar word ik inderdaad wel warm van. We zien de komende veranderingen in de sector met vertrouwen tegemoet.”

Over het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen

Het keurmerk maakt de journalistieke kwaliteit en professionaliteit van lokale omroepen inzichtelijk. Het keurmerk stelt objectief toetsbare eisen ten aanzien van onder meer de efficiëntie en het productaanbod, die onafhankelijk worden getoetst door het Keurmerkinstituut. Streekomroepen die op alle criteria voldoende scoren mogen het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen voeren bij hun dienstverlening. Het keurmerk is drie jaar geldig en kent een tussentijdse controle halverwege deze periode.

Onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het keurmerk.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant