Update: Collectieve DAB+ oplossing voor Lokale Omroepen

feed Nieuws
edit_note 11 september 2024

Op 17 juni startte de NLPO de selectieprocedure voor leveranciers om een collectieve DAB+ oplossing te realiseren voor alle lokale omroepen in Nederland. Het doel is een kwalitatief hoogwaardig DAB+ netwerk te ontwikkelen dat aan de vergunningsvoorwaarden van de overheid voldoet, tegen een zo scherp mogelijke prijs. Voor elk allotment verwacht de NLPO twee aanbieders te selecteren waaruit de vergunninghouders binnen een allotment kunnen kiezen. Door het netwerk collectief in te kopen, worden aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd.

Voortgang selectieprocedure
De procedure verloopt via een transparante, openbare aanpak en houdt goed rekening met alle deadlines, zoals de ingebruiknameverplichting. Wel was het proces afhankelijk van de bekendmaking van het aantal commerciële vergunninghouders per allotment. Die informatie is namelijk essentieel om de benodigde DAB+ infrastructuur per allotment correct te bepalen. De planning blijft echter ongewijzigd en het collectieve DAB+ aanbod zal ruim vóór de verplichte ingebruikname op 1 september 2025 gereed zijn.

Deze week presenteren geïnteresseerde leveranciers hun initiële voorstellen voor de 57 allotments aan de NLPO. Daarmee krijgt de NLPO inzicht in de kosten van DAB+ voor alle allotments. Begin oktober worden de lokale omroepen geïnformeerd over de contouren van het collectieve aanbod en de verwachte prijsstelling. Het definitieve prijsaanbod volgt op 31 oktober, waarna de NLPO de omroepen hierover zo snel mogelijk informeert. Uiterlijk eind 2024 kunnen vergunninghouders dan besluiten of ze deelnemen aan het collectieve aanbod van de NLPO.

Tip: Bereid je alvast voor op een samenwerkingsovereenkomst
Lokale publieke omroepen, en indien van toepassing commerciële omroepen binnen hetzelfde allotment, dienen een ‘samenwerkingsovereenkomst’ te sluiten, en in een later stadium ook nog een ‘uitvoeringsovereenkomst’. Om vergunninghouders te ondersteunen hun samenwerking op de juiste manier vast te leggen, heeft de NLPO een model-samenwerkingsovereenkomst opgesteld, die we binnenkort met alle aangesloten omroepen zullen delen. Deze modelovereenkomst sluit naadloos aan op het collectieve DAB+ aanbod. Op de website van de RDI is een overzicht te vinden van alle publieke en commerciële vergunninghouders per allotment.

Tip: Wachten loont!
We adviseren lokale omroepen om voorlopig geen grote investeringen te doen of langlopende verplichtingen aan te gaan op het gebied van DAB+, totdat alle informatie over het collectieve aanbod begin november beschikbaar is. Hoewel sommige omroepen met tijdelijke DAB+ infrastructuur hun uitzendingen zullen willen voortzetten, zal de NLPO straks alleen het collectieve DAB+ aanbod van de geselecteerde leveranciers subsidiëren. Andere DAB+ oplossingen komen niet in aanmerking voor kortingen of financiële voordelen.

 

Zie voor eerdere berichtgeving over bovenstaand onderwerp ook het nieuwsbericht over de start offerte uitvraag voor DAB+. Voor vragen kunt u contact opnemen met techniek@nlpo.nl

Vergelijkbaar

Wellicht interessant