Meld je nu aan voor de NLPO Inspiratiedag op zaterdag 4 november

feed Nieuws
edit_note 07 september 2023

Zaterdag 4 november 2023 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij Gooiland in Hilversum een nieuwe editie van de NLPO Inspiratiedag plaats. Een dag vol interessante, praktische inspiratiesessies voor alle omroepmedewerkers van de bij de NLPO aangesloten lokale publieke omroepen.

In deze editie zijn er boeiende sessies rond innovatie en AI, presentatie- en interviewtechnieken, podcasten, werken met vrijwilligers, nieuwsverslaggeving, filmen en nieuwsconsumptie van jongeren. Ook is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de leden van het College van Omroepen over hun activiteiten de afgelopen periode en kun je door een samenwerking met EMG zelf aan de slag met regie, camera en montage. Het volledige programma vind je hieronder.

Deelname is gratis, maar een ticket bestellen is wel nodig. Bij het bestellen geef je gelijk op welke drie sessies je bij wilt wonen. Bij sommige sessies is het aantal deelnemers beperkt; meld je dus zo snel mogelijk aan. We kijken uit naar je aanwezigheid!

Weet je aan welke sessies je wilt deelnemen? Meld je dan nu aan via Eventbrite en ontvang een gratis ticket.

 

Programma

  • 10.00 – 10.30 uur: inloop
  • 10.30 – 11.00 uur: plenaire opening
  • 11.15 – 12.15 uur: Tijdsblok 1 – keuzesessie
  • 12.15 uur: lunchpauze (inclusief)
  • 13.20 – 14.20 uur: Tijdsblok 2 – keuzesessie
  • 14.30 – 15.30 uur: Tijdsblok 3 – keuzesessie
  • 15.40 – 16.30 uur: plenaire afsluiting en netwerkborrel

Keuzesessies tijdsblok 1 (11.15-12.15u)

expand_more

Interviewen voor tekst, audio en video – Liesbeth Staats

Tijdens deze sessie gaat Liesbeth Staats dieper in op het vak interviewen en de verschillen tussen interviewen voor tekst, audio en video. Daarover wordt ze zelf ook geïnterviewd, namelijk door presentatietalent van het jaar Tara Boxman. Liesbeth haalt voorbeelden aan uit de praktijk en haar eigen ontwikkeling door de jaren heen. En je kunt wat je hoort meteen in de praktijk brengen, want er is gelegenheid tot vragen stellen.

Liesbeth Staats is een ervaren journalist, presentator en programmamaker. Sinds haar eerste stage bij de Amsterdamse omroep AT5 werkte ze achtereenvolgens als verslaggever en presentator bij het NOS Jeugdjournaal, Eenvandaag en Brandpunt. Als radiopresentator werkte ze voor Nooit Meer Slapen en De Ochtend van 4. Op dit moment presenteert ze The Daily Move op BNR Nieuwsradio.

 

AI voor de lokale journalistiek – Just Vervaart

Hoe kunnen we AI het beste inzetten en welke tool kunnen we daarbij het beste gebruiken?’ is een vraag die tegenwoordig bij veel lokale omroepen wordt gesteld. Tijdens deze workshop laat Just Vervaart zien hoe AI je kan helpen bij verschillende redactietaken zoals het (her)schrijven van teksten, het samenvatten van documenten, het genereren van ideeën, data analyseren en meer. Met deze kennis kun je direct aan de slag op de redactie van je eigen lokale omroep. Aan het eind van de sessie beantwoord Just graag je vragen en denkt hij met je mee over het gebruik van AI.

Just Vervaart werkt al bijna 25 jaar voor de Publieke Omroep als journalist, programmamaker en manager. Voorheen voor o.a. KRONRCV, BNNVARA en de NPO. Tegenwoordig als data- en onderzoeksjournalist voor Omroep Gelderland en BureauRegio.

 

Werken met vrijwilligers – Katinka Wals en Mireille van der Werff

Hoe zorg je dat een groep onbetaalde medewerkers gemotiveerd blijft en samen met betaalde medewerkers een mooie prestatie neerzet? Hoe zorg je ervoor dat zij zich gewaardeerd en gelijkwaardig behandeld voelen in een professionele(re) organisatie? En hoe maak je duidelijk dat het beleid en de missie van de organisatie ook geldt voor de vrijwilligers? In deze sessie voor bestuurders en leidinggevenden helpen Katinka Wals en Mireille van der Werff je om antwoord te krijgen op deze vragen.

In deze sessie hoor je daarnaast van andere omroepen hoe zij werken met vrijwilligers en wat je daar zelf van kunt leren. Aan het einde van de sessie zal door Arnoud Houweling een aantal belangrijke zaken uit het nieuwe NLPO-handboek ‘kwaliteitsimpuls vrijwillige inzet’ toelichten. Na de sessie kunnen alle aanwezigen daar verder mee aan de slag in de praktijk.

Deze sessie wordt geleid door Katinka Wals en Mireille van der Werff. Ze zijn eigenaar van 2 Of the Guys Trainersburo en samen goed voor 50 jaar ervaring in de media. Katinka traint en coacht onder andere (eind-)redacties op het gebied van leidinggeven. Mireille is radioregisseur voor de NOS en KRO-NCRV en heeft een journalistieke achtergrond.

 

Professioneel presenteren: de luisteraar op 1 –  Joost Schulte

Hoe pak je de luisteraar van je lokale omroep met je verhaal? Welke tools zet je in om vanaf het eerste tot het laatste woord te boeien? Dat lukt alleen door de luisteraar op 1 te zetten. NPO Campus-coach Joost Schulte leert je waar je op moet letten en vertelt je ook wat je zeker niet moet doen.

Voormalig 3FM-DJ Joost Schulte is radioproducer bij PowNed en radiocoach. Vanuit de NPO Campus coacht hij radiomakers die worden klaargestoomd om aan de slag te gaan op NPO Radio 1, Radio 2, 3FM of NPO Klassiek. Joost begon zijn carrière bij OOG radio in Groningen.

Keuzesessies tijdsblok 2 (13.20-14.20u)

expand_more

Nieuwverslaggeving op televisie – Martijn Bink

Als verslaggever wil je een reportage afleveren die erboven uitsteekt in creativiteit, urgentie en storytelling. Het streven is om voor tv of online dat ene verhaal te maken dat de kijker verrast of emotioneert en nieuwe inzichten geeft. Voor NOS-verslaggever Martijn Bink is het maken van reportages met een goede opbouw, glasheldere quotes, mooie shots en een krachtige voice-over de dagelijkse uitdaging. Tijdens deze sessie deelt hij zijn ervaringen, techniek en werkwijze.

Bij het NOS-journaal deed Martijn Bink verslag van nieuwsgebeurtenissen zoals de moord op Theo van Gogh en de crash van Turkish Airlines-vlucht in 2009. In januari 2015 was hij getuige van de gijzelingsactie door Tarik Z. in een studio van de NOS. In 2006 won Martijn de journalistieke prijs De Tegel met een item over valse diploma’s.

 

Innoveren van journalistieke producties – Danielle Arets

Danielle Arets (Fontys Hogeschool) doet onderzoek naar vernieuwingen in het journalistieke vakgebied, waaronder de ontwikkeling van AI-gedreven toepassingen, vernieuwende samenwerkingen met het publiek en de veranderende rol van de journalistiek. In deze sessie neemt Danielle medewerkers van de lokale omroepen mee op een innovatieve journalistieke reis, waarbij je vooral zelf aan de slag gaat met het ontwerpen van de journalistiek van morgen.

Danielle Arets is Lector ‘Journalistiek en Innovatie’ bij Fontys Hogeschool Journalistiek. Met de onderzoekers in haar lectoraat zet ze vooral in op ontwerpend onderzoek, waarbij het concreet ontwikkelen van nieuwe concepten gepaard gaat met het reflecteren daarop. 

 

De rol van het College van Omroepen – College van Omroepen (NLPO)

Het College van Omroepen is de ogen en oren van de aangesloten lokale omroepen bij de NLPO. De leden van het college zijn actief binnen hun omroep en vormen een afspiegeling van de sector, van kleine tot grote omroepen. Wat zij precies doen voor de aangesloten omroepen vertellen zij in deze inspiratiesessie. Zo is er onder meer aandacht voor hun formele taak als adviesorgaan en de bezoeken aan verschillende omroepen in het land. Daarnaast is er aandacht voor de belangrijke rol die de verschillende leden spelen binnen de (actuele) ontwikkelingen in onze sector. Zo maakt voorzitter Eric Horvath (Dtv) onderdeel uit van de werkgroep met onder andere de VNG en OCW die de toekomstplannen voor de sector verder uitwerkt. Ook heeft Flip van Willigen (1Twente) een belangrijke rol als lid van de stuurgroep binnen de samenwerking met RPO en NOS én is Ed van Oerle (Noordkop Centraal) betrokken bij verschillende gesprekken over samenwerking met de regionale publieke omroepen.

Het College van Omroepen bestaat uit Eric Horvath, Ruben Landman, Marcel Middelveld, Ed van Oerle, Flip van Willigen en Bram Wittendorp. Heb je een vraag of een aandachtsgebied waar de leden van het college tijdens de sessie zeker iets over moet vertellen? Mail deze dan naar info@nlpo.nl.  Meer informatie op: https://www.nlpo.nl/CvO.

 

Hoe zorg je ervoor dat luisteraars geen uitzending willen missen? – Bert Haandrikman

Bert Haandrikman leeft zijn droom: een baan bij de radio. De lokale omroep speelde bij het verwezenlijken van die droom een belangrijke rol. Daar leerde Bert om een radioprogramma zo te laten sprankelen dat hij vele luisteraars aan zich wist te binden. De nauwe band met zijn publiek is nog altijd één van de handelsmerken van Haandrikman. Maar hoe zorg je ervoor dat je luisteraars jouw vrienden worden en geen enkele uitzending van je willen missen? Haandrikman komt er graag over vertellen.

Bert Haandrikman is presentator bij Omroep MAX. Op NPO Radio 5 presenteert hij de ochtendshow Goeiedag Haandrikman! en op televisie is hij te zien in het MAX Skûtsje Journaal. De carrière van Haandrikman begon in het noorden van ons land: bij de Groningse stadszender OOG Radio.

Keuzesessies tijdsblok 3 (14.30-15.30u)

expand_more

Improviseren gaat beter met een goede voorbereiding – Irene Moors

“De titel van deze sessie klinkt tegenstrijdig maar zo werkt het wel”, aldus Irene Moors die gedurende haar carrière altijd een bepaalde luchtigheid in haar presentaties wist te krijgen. Hierdoor kon alles worden besproken en werd geen onderwerp geschuwd. Op zondagmiddag, waarop zij 15 jaar lang samen met Carlo Boszhard een programma presenteerde, leek het soms een chaos. Maar was dat wel zo? Bezoek haar ’talkshow’ tijdens de Inspiratiedag, die ze geheel zal improviseren. Althans, zo lijkt het.

Irene Moors is al ruim 30 jaar werkzaam in de media als presentatrice en interviewer. Je kunt haar kennen van Telekids, Life & Cooking/Live4You en de TV Kantine. In 2002 kreeg Irene de Zilveren Televizier-ster voor ‘beste televisievrouw’.

 

Podcast maken en lanceren – Sander de Heer

Uit een recent onderzoek blijkt dat het aantal Nederlanders dat naar podcasts luistert ongeveer 7 miljoen is, waarvan bijna de helft jonger dan 35 jaar is. Podcasts zijn (ook) voor lokale omroepen dus een belangrijke manier om het publiek te bereiken, ook jongeren! Tijdens deze inspiratiesessie zal Sander je praktische tips en tricks geven voor een succesvolle podcast. Hoe bouw je een sterk format? Hoe zorg je voor luisteraars? En natuurlijk: wat zijn de verschillen tussen lokale radio/tv en een podcast? Sander vertelt ook over de populariteit en toekomst van podcasts, waarom wil iedereen ineens een podcast? In de sessie komt ook Thijs Faber aan het woord. Hij is één van de twee makers van de podcast ‘Er is geen feestje’ over Project X in Haren, die in juni de Lokale Media Award in de categorie ‘Audio’ ontving. De workshop is interactief, dus stel tijdens de sessie gerust de vragen die je hebt.

Sander de Heer werkte jarenlang als radiomaker en helpt nu organisaties bij het opzetten van hun podcast. Sander: “Een podcast zie ik als een radioprogramma, maar dan met veel meer mogelijkheden.” Al zijn opgedane ervaring en kennis voor en achter de schermen (bij NPO Radio 2, 3FM, Radio 1, Sublime, 538 en Qmusic) zet hij nu in om merken, overheden en bedrijven te helpen met de productie van een prachtige, spannende en unieke podcastserie. Ook geeft Sander workshops aan jonge talentvolle mediamakers die hun weg weten te vinden op social media, maar ook graag willen gaan podcasten.

 

Guerrilla filmen: creatief filmen met weinig middelen – Merel Notten

Je hoort een tof verhaal en je moet direct erop af om ervoor te zorgen dat je het verhaal ook echt kan maken. Geen tijd om je spullen bij elkaar te zoeken, het statief uit de kast te pakken, nog ergens een microfoonhengel vandaan te vissen en goed te bedenken hoe je het verhaal in beeld wil brengen. Maar hoe maak je met zo weinig middelen een zo goed mogelijk filmpje? Cameravrouw en editor Merel Notten laat tijdens de sessie Guerrilla filmen zien wat je wél kan doen om ervoor te zorgen dat je met de juiste beelden weer terugkomt. Inventief, creatief en gericht op oplossingen. Een workshop voor jonge makers die al een beetje ervaring hebben met video’s maken.

Merel Notten is filmmaker en editor en gaf les aan de HKU. Ze monteerde talloze korte en lange documentaires, speelfilms, dramaseries en televisieprogramma’s. ‘No Place for a Rebel’ won een award voor ‘beste nieuwkomer’ op het This Human World Filmfestival in Oostenrijk en won de ‘Best Report Award’ door Free Press Unlimited. In 2005 ontving ze een nominatie voor Beste Montage voor de film 0605 van Theo van Gogh.

 

Use the News: nieuwsconsumptie van Generatie Z – Tom van Rooijen en Patrick Selbach

Hoe consumeert Generatie Z het nieuws en wat vinden jongeren eigenlijk nieuws? Wat kunnen journalisten doen om het dalend vertrouwen te herwinnen en om jonge doelgroepen goed te bereiken? Deze vragen en meer komen aan bod in deze kennismaking met #UseTheNews. Een organisatie die Nederlandse jongeren een stem geeft om nieuwsmedia toekomstbestendig(er) te maken. Tegelijkertijd maken ze jongeren nieuwswijzer en nieuws voor hen aantrekkelijker. Dit doet men onder meer via jongerenteam de NewsZees. Het Commissariaat voor de Media heeft #UseTheNews al een ”belangrijk initiatief” genoemd voor de verbinding tussen nieuws en jongeren.

Tom van Rooijen (jongerencoördinator NewsZees) en Patrick Selbach (directeur #UseTheNews) begeleiden je door de bijeenkomst.

Extra keuzesessie tijdsblok 1, 2 en 3

expand_more

Ga aan de slag met regie, camera en/of montage – EMG Blue Label

Wil je tijdens de inspiratiedag leren hoe een schakeltafel werkt of hoe je presets instelt voor remote camera’s? Of wil je je camera- of montagevaardigheden verbeteren? Meld je dan aan voor deze extra sessie, waarin je zelf volop aan de slag kunt met (camera)techniek. Onder begeleiding van de vakmensen van EMG Blue Label word je getraind in regisseren, het aansturen van remotecamera’s, filmen (Sony FX6) of monteren (Adobe Première). Je wordt daarbij ingedeeld bij 2 van de 4 genoemde thema’s. Hiervoor kun je je voorkeur aangeven bij aanvang van de sessie.

Er zijn beperkt plekken beschikbaar voor deze sessie die per blok plaatsvindt. We vragen je daarom om een motivatie aan te leveren bij de aanmelding. Minimaal 2 weken voorafgaand aan de inspiratiedag hoor je of je bent toegelaten tot deze sessie. In dat geval vervalt je deelname aan de eerder gekozen reguliere sessie.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant