Nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

feed Nieuws
edit_note 23 maart 2021

Met ingang van 1 juli 2021 wordt de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. Deze wettelijke verplichting voor verenigingen en stichtingen geldt voor alle besturen. Vóór 1 juli 2021 moet aan de WBTR worden voldaan.

 

Modelstatuut

De NLPO beschikt over een modelstatuut voor lokale omroepen op haar website en zal deze in de loop van april 2021 aanpassen aan de WBTR. Omroepen dienen echter alsnog een notaris in te schakelen om de aanpassingen in de statuten door te voeren.

 

Hoofdlijnen WBTR

De WBTR gaat in het kort over het volgende:

  • de positie en de plichten van bestuursleden en van toezichthouders;
  • de aansprakelijkheid van bestuursleden en van toezichthouders;
  • het financiële beleid en de goedkeuring van uitgaven;
  • regels omtrent belangenverstrengeling;
  • de procedures bij grote uitgaven of investeringen.

Aanpassing van de statuten

Met name de volgende zaken dienen te worden aangepast in de statuten:

  • een uitgebreide regeling omtrent de taakvervulling van de bestuurders;
  • een regeling indien er sprake is van tegenstrijdige belangen: een bestuurder neemt niet deel aan de besluitvorming en de beraadslaging indien hij of zij een tegenstrijdig belang heeft. Als hierdoor geen bestuursbesluit kan worden genomen (omdat iedere bestuurder een tegenstrijdig belang heeft), dan kan het besluit alsnog door het bestuur worden genomen onder schriftelijke vastlegging van de overwegingen;
  • een regeling in geval van afwezigheid van een bestuurder (de belet- of ontstentenisregeling). De WBTR schrijft voor dat de statuten voorzien in een regeling voor de situatie waarin ten aanzien van alle bestuurders sprake is van belet of ontstentenis.

 

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft een handige checklist ontwikkeld. Daarnaast is het ook mogelijk om een webinar over de WBTR te bekijken.

 

Een lokale omroep is als stichting of vereniging naast de WBTR gebonden aan de Mediawet en het Burgerlijk Wetboek waarin bepalingen zijn opgenomen die verenigingen en stichtingen aangaan. 

Vergelijkbaar

Wellicht interessant