Tijdelijk extra financiële steun voor kwetsbare lokale omroepsector

feed Nieuws
edit_note 09 april 2020

Het kabinet heeft deze week specifieke maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de coronacrisis voor de lokale mediasector te beperken. In samenspraak met onder andere de NLPO wordt het Tijdelijke Steunfonds voor Lokale Informatievoorziening geopend, en stelt 11 miljoen ter beschikking voor de lokale mediasector in verband met de financiële schade door de coronacrisis.

 

Het zijn bizarre tijden. Nog geen vijf weken geleden kon niemand vermoeden hoe de wereld er vandaag uit zou zien. Met de uitbraak van het coronavirus maakte de Nederlandse samenleving een noodstop. En terwijl de behoefte aan betrouwbare en objectieve informatie van dichtbij groter werd dan ooit, sloeg de uitbraak een enorm gat in de financiën van de lokale publieke omroepen. Die omroepen, die helaas nog steeds voor het grootste gedeelte afhankelijk zijn van commerciële inkomsten en mediaopdrachten, zagen de inkomsten opdrogen. Uit een inventarisatie van de NLPO blijkt dat de lokale omroepen per week samen meer dan 300.000 euro mislopen. En ze hebben vaak geen reserves om de klappen op te vangen terwijl er extra kosten worden gemaakt om juist nu de informatievoorziening op peil te houden.

Juist op dit moment, nu menselijk contact tot het hoogstnoodzakelijke wordt beperkt is er grote behoefte aan lokale publieke omroepen die de verbondenheid tussen mensen versterken en het contact in stand houden. Dat zien de lokale omroepen ook terug in de bereikcijfers op internet en in de apps. Gemiddeld hebben zij de afgelopen weken een verdrievoudiging van het aantal unieke bezoekers gezien. De grote paradox van de lokale publieke omroepen: populairder en noodzakelijker dan ooit, maar in nog grotere financiële nood dan ooit.

 

Cruciale rol in crisistijd

Marc Visch, directeur-bestuurder van brancheorganisatie NLPO: “We zijn erg blij met de steun van de minister om de directe eerste schade voor de lokale publieke omroepen op de korte termijn op te kunnen vangen. De minister erkent met deze maatregelen de cruciale rol die de lokale omroep speelt, zeker in deze crisistijd, waarbij goede, betrouwbare en toegankelijke informatie op lokaal niveau van belang is en de verbondenheid tussen mensen in straten, buurten en wijken wordt versterkt. Maar dit is nog maar het begin. Zeker nu afgelopen week duidelijk is geworden dat we voorlopig nog rekening moeten gaan houden met het coronavirus en de gevolgen daarvan. Overheden – lokaal en landelijk – moeten ervoor zorgen dat deze als cruciaal aangemerkte sector intact de crisis uit gaat komen. Minister Slob vindt daarom terecht dat ook gemeenten en zelfs provincies een rol moeten oppakken in deze bijzondere omstandigheid. De VNG gaat ervan uit dat gemeenten zich aansluiten bij deze maatregelen. De NLPO roept de leden dan ook op om contact op te nemen met hun gemeente om de meest urgente steun te bespreken. En we leveren als sectororganisatie ook zelf een financiële bijdrage.”

Heralloceren middelen

Geld voor het noodfonds is vooralsnog gevonden door de voor 2020 gereserveerde middelen voor onder ander de versterking van de lokale journalistiek en de pilot streekvorming te heralloceren. Het kabinet heeft hiervoor gekozen gezien de uitzonderlijke situatie, en het gegeven dat de gelden blijven aansluiten bij het oorspronkelijke doel, namelijk het versterken van de lokale journalistiek. De NLPO heeft hier begrip voor.

 

Marc Visch: “Het zijn unieke tijden, en er is een acute nood bij veel lokale omroepen. En als een van de weinige sectoren hebben we nu een apart noodfonds buiten de generieke maatregelen van het kabinet. Tegelijkertijd moet er nu ook al door de politiek nagedacht worden over hoe het oorspronkelijke doel van die middelen alsnog kan worden behaald. Dan gaat het om noodzakelijke investeringen in de professionalisering van de streekomroepen, waarvoor we als sector meer dan twee jaar hebben moeten strijden. We gaan hierover nog in gesprek met het ministerie van OCW.”

 

Het steunfonds op een rij:

  • Lokale omroepen kunnen vanaf a.s. zaterdag 11 april tot en met zondag 19 april een eenmalige bijdrage uit het steunfonds aanvragen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ).
  • De hoogte van de bijdrage is voor lokale publieke omroepen afhankelijk van het aantal huishoudens dat wordt bediend.
  • Het gaat om bedragen van minimaal vierduizend tot enkele tienduizenden euro’s.
  • De bijdrage mag naar eigen inzicht worden gebruikt om de noodzakelijke kosten voor continuering van de informatievoorziening te dekken.
  • Het SvdJ streeft ernaar om in de week van 27 april 2020 de bijdrage over te maken aan de omroepen van wie de aanvraag voor een bijdrage is goedgekeurd.
  • Deze eenmalige bijdrage geldt tot 15 juni.
  • Het SvdJ treft ook coulancemaatregelen ter ondersteuning van de journalistieke sector en geeft binnen de lopende regelingen de optie om de projectduur te verlengen en/of uren anders inzetten indien dit nodig is, om zo beter te kunnen voorzien in nieuws- en informatievoorziening rond de Corona-crisis.

Meer informatie over het steunfonds bij de SvdJ.

De precieze invulling van het Steunfonds en de praktische informatie over de aanvraagprocedure en voorwaarden worden later deze week op deze pagina gepubliceerd.


Kabinetsbrede maatregelen

Naast de aanvullende maatregelen voor de lokale media zijn er ook de reeds ingevoerde kabinetsbrede maatregelen. Deze maatregelen bieden ook steun voor veel publieke mediaorganisaties, waaronder de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), voor bedrijven met minimaal 20 procent omzetverlies.

Bij deze maatregel is de hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten afhankelijk van de terugval in omzet (maximaal 90% van de loonsom). Hoe groter de terugval in omzet, hoe hoger de tegemoetkoming.

De NLPO heeft om een uitzondering gevraagd als het gaat om het meerekenen van de subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in de omzet van lokale omroepen, aangezien dit van invloed is op de schadebepaling. Helaas heeft het ministerie aangegeven dat dit niet mogelijk is omdat het om een algemene regeling gaat waarbij het niet mogelijk is om voor bepaalde groepen een andere behandeling in te stellen. Overigens speelt dezelfde vraag ook in de culturele sector en klinkt het verzet tegen de omzetberekening ook daar steeds luider. De NLPO is ook hierbij aangesloten.

Ga naar de website van het UWV voor de voorwaarden en het aanvragen van de NOW-regeling.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant