Opleidingsdagen: Besturen met een visie

Opleidingsdagen: Besturen met een visie komt volgend jaar terug!

Wil je je verder ontwikkelen als bestuurder van een lokale omroep en je voorbereiden op de veranderingen binnen de sector? Houdt onze nieuwsbrief of deze pagina dan goed in de gaten. Ook in 2025 komt deze opleidingsdag, speciaal voor alle bestuursleden en leden van de raad van toezicht van lokale omroepen, weer terug.

Wat kun je verwachten?

  • Interactieve sessies
  • Discussies en kennisuitwisseling
  • Een kennismakingssessie voor nieuwe bestuurs- of RvT-leden, om een vliegende start te maken bij de lokale omroep.

Waar en wanneer:

Nog niet bekend.

Programma

  • volgt nog

Netwerkmogelijkheden

Tijdens de lunch en borrel is er volop gelegenheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen met andere bestuursleden.

Programma per tijdsblok

Let op: dit zijn de sessie van de editie van 2024.

Keuzesessies tijdsblok 1 (11.20-12.20u)

expand_more

Goed werkgeverschap – Yvonne Schers

Goed werkgeverschap gaat niet alleen op voor grote bedrijven. Ook voor lokale omroepen met betaalde krachten en vrijwilligers gaat dit op. Goed werkgeverschap gaat over uiteenlopende zaken die je als organisatie voor je medewerkers regelt. Het doorloopt verschillende fases: die van het werven, aannemen tot aan afscheid nemen alsook juist het “samenwerken”. Welke juridische en andere instrumenten staan ter beschikking? En hoe ga je om met keuzes en dilemma’s? Welke twijfels, afwegingen of problemen liggen op de loer? In deze interactieve kennissessie gaan we daarop in. Ook zoomen we in op hoe goed werkgeverschap te vervullen als het moeilijk wordt. Deze sessie geeft je in vogelvlucht de belangrijkste instrumenten en de ervaring van het gebruik daarvan voor jouw “gereedschapskist”.

Besturen bij een lokale omroep – Ib Haarsma en Michiel Bosgra

Deze sessie is bedoeld voor nieuwe bestuurders van lokale omroepen. In het bestuur zitten van zo’n omroep is meestal net iets anders dan bestuurder zijn van een sportclub of de plaatselijke muziekvereniging. Er komt van alles bij kijken, bijvoorbeeld op het gebied van governance maar ook journalistiek. Door de professionalisering moet het zakelijker, maar ondertussen wil je ook het plezier van de vrijwilligers en andere medewerkers behouden. Tijdens deze sessie hebben we het over hoe je een lokale omroep bestuurt. Met praktijkvoorbeelden, discussies en handige tips.

Verkenning van Bestuursmodellen – Wim Halverhout

In deze sessie verkennen we verschillende bestuursmodellen. Daarbij is er speciale aandacht voor het Raad van Toezicht model, dat van mindere bekendheid geniet maar goed past bij veel professionaliserende omroepen. Het uitgangspunt van de sessie is het bestuur verder professionaliseren. Ook is er een bestuurder te gast die recentelijk om omvorming en professionalisering van het bestuur heeft meegemaakt. Een sessie waarin we de verschillende modellen verkennen en praktische inzichten delen om jouw lokale omroep effectief te besturen.

Keuzesessies tijdsblok 2 (13.20-14.20u)

expand_more

Meer rendement uit het PBO – Ap van der Pijl

Een lokale omroep moet een representatief, onafhankelijk en goed werkend Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) hebben. Dit orgaan dient representatief te zijn voor de belangrijkste in de gemeente(n) voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen. Maar hoe kun je het PBO nog meer benutten en ook een proactieve rol geven? In deze sessie gaan we in gesprek hoe je de stap kunt maken van een (achteraf) controlerend orgaan naar een PBO met ‘ambassadeurs’ van een thema of beleidsterrein. Na deze sessie kun je met het PBO in gesprek over een meer proactieve rol waarbij je het PBO-netwerk veel meer gaat benutten. Ook geven we advies om de juiste (nieuwe) mensen te vinden voor het PBO.

Werken met vrijwilligers – Katinka Wals en Mireille van der Werff (nieuw)

Hoe zorg je dat een groep onbetaalde medewerkers gemotiveerd blijft en samen met betaalde medewerkers een mooie prestatie neerzet? Hoe zorg je ervoor dat zij zich gewaardeerd en gelijkwaardig behandeld voelen in een professionele(re) organisatie? En hoe maak je duidelijk dat het beleid en de missie van de organisatie ook geldt voor de vrijwilligers? In deze sessie voor bestuurders en leidinggevenden helpen Katinka Wals en Mireille van der Werff je om antwoord te krijgen op deze vragen. In deze sessie hoor je daarnaast van andere omroepen hoe zij werken met vrijwilligers en wat je daar zelf van kunt leren.

Diversiteit en Inclusiviteit bij de lokale omroep – Annemarie de Jong & Frans Jennekens

Als bestuurder van een lokale omroep is het van belangrijk om kritisch te kijken naar de diversiteit van mensen in beeld en achter de microfoon. Tijdens deze sessie verkennen we waarom steeds meer omroepen deze onderwerpen hoog op de agenda hebben staan en hoe ze streven naar inclusieve journalistiek. Leer waarom het cruciaal is om een afspiegeling van de samenleving te zijn en hoe jouw lokale omroep kan bijdragen aan een diverse en inclusieve mediaomgeving. Het doel is om zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en lezers zich te laten herkennen in jouw programma’s en zich verbonden te laten voelen met jouw organisatie. Op die manier wordt de lokale omroep toegankelijk voor iedereen binnen de samenleving.

Keuzesessies tijdsblok 3 (14.30-15.30u)

expand_more

Lokale omroep en de Mediawet – Matthijs Bremer

Lokale publieke media-instellingen hebben een belangrijke taakopdracht die is vastgelegd in de Mediawet. Deze sessie zal op hoofdlijnen ingaan op de wet- en regelgeving waar de lokale omroepen mee te maken hebben bij de invulling hiervan. Ook de rol van het Commissariaat bij het toezicht op de naleving van deze taakopdracht komt aan bod. Uiteraard is er ruimte voor vragen en gedachtewisseling.

Samenwerking in het publieke bestel – Daniëlle Arets

Het brengen van een onafhankelijk nieuwsaanbod is een van de belangrijkste taken van de lokale omroep. Toch mag de rol die het heeft als verbinder in de lokale gemeenschap niet vergeten worden. Door samen te werken met lokale verenigingen, culturele organisaties en andere maatschappelijke of publieke instellingen kan het programma-aanbod worden vergroot en de lokale betrokkenheid worden versterkt. Tijdens deze sessie hoor je voorbeelden van samenwerkingen in het land en is er aandacht voor het onderzoek dat wordt uitgevoerd door Hogeschool Fontys, Inholland en de NLPO. Dit onderzoek moet bijdragen aan meer kennis voor lokale omroepen om samenwerking met publiek en met publieke instellingen op een journalistiek verantwoorde en duurzame manier te organiseren.