Spelregels opleidingen

De NLPO maakt kosten voor de inhuur van trainers, locatie, catering en het maken van cursusmateriaal. Normaal gesproken vraagt de NLPO daarom een eigen bijdrage voor deelname aan een opleiding. Op dit moment mogen (vrijwillige) medewerkers van de bij de NLPO aangesloten lokale omroepen de opleidingen echter kosteloos volgen. Profiteer dus snel, maar lees wel de vijf belangrijke spelregels. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar kosteloos annuleren (zie spelregel 3).

Bij het aanmelden voor een opleiding ga je ook akkoord met de deelnamevoorwaarden. Deze vind je hier.

Spelregels

1: kies zorgvuldig aan welke training je deelneemt

expand_more

De NLPO vindt het belangrijk dat je een opleiding krijgt die bij je past. Zowel op het gebied van de inhoud als het kennisniveau van de overige deelnemers. Daarom hebben alle trainingen een niveauaanduiding in de vorm van sterren. Voorkom teleurstelling en lees ook de pagina Opleidingsniveaus goed door om een training te kiezen die bij je past. Twijfel je over welke opleiding passend is? Neem dan contact op met de NLPO via opleidingen@nlpo.nl.

fair use policy
Belangrijk om te weten is dat we de opleidingen waar je kosteloos aan deel kunt nemen zoveel mogelijk proberen te spreiden onder de aangesloten omroepen en hun medewerkers. In de praktijk betekent dit dat we je (in eerste instantie) toelaten tot slechts één of twee trainingen per kalenderjaar. Bij een eventuele volgende aanvraag word je op de wachtlijst geplaatst en nemen we contact met je op wanneer er een plek beschikbaar is. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere trainingen hebt gevolgd in het voorjaar, dan is de kans groot dat je bij een aanvraag in het najaar in eerste instantie op de wachtlijst wordt geplaatst.

2: motiveer je deelname goed

expand_more

Om deel te kunnen nemen vragen we op het inschrijfformulier om een motivatie van minimaal 100 woorden. Daarin geef je (in ieder geval) aan wat je functie bij de omroep is en waarom je de training van jouw keuze wilt volgen. We vragen dit omdat we het belangrijk vinden dat je de kennis die je tijdens de training opdoet ook daadwerkelijk in de praktijk brengt bij de lokale omroep waarvoor je actief bent. Een goede motivatie biedt dus een grotere kans om daadwerkelijk te worden toegelaten. Het ontbreken van een motivatie leidt tot automatische annulering van je aanvraag.

Bij sommige trainingen is er sprake van een toelatingsopdracht. Wanneer dat het geval is, dan lees je er meer over onder het kopje ‘Overige informatie’ op de pagina van de opleiding. Je aanvraag wordt automatisch geannuleerd indien je de gevraagde toelatingsopdracht niet gelijktijdig met je aanvraag indient.

Let op: je deelname is pas definitief na goedkeuring door de NLPO. Na aanmelding krijg je uiterlijk binnen twee weken bericht over je aanvraag.

3: noteer de datum goed in je agenda; annuleren is niet altijd zonder gevolgen!

expand_more

Hoewel deelname voor medewerkers/vrijwilligers van de aangesloten lokale omroepen kosteloos is, is deelname niet vrijblijvend. De waarde van een training bedraagt namelijk minimaal 195 euro. Je krijgt die cadeau van de NLPO en we verwachten dat je daar zorgvuldig mee omgaat. Na toelating verwachten we dan ook dat je bij de (volledige) training aanwezig bent. Zet de datum dus goed in je agenda!

Zoals in de deelnamevoorwaarden beschreven kun je tot 4 weken voorafgaand aan de training je deelname zonder gevolgen annuleren. Er is dan nog voldoende tijd voor de NLPO om je plek beschikbaar te stellen aan een andere omroepmedewerker. Annuleer je tussen de 2 en 4 weken voorafgaand aan de training dan word je automatisch uitgesloten voor deelname aan alle NLPO-opleidingen gedurende de periode van één jaar. Annuleer je binnen 2 weken voor aanvang dan geldt deze uitsluiting ook én mag de NLPO je een boete ter compensatie van de onkosten in rekening brengen van € 100 euro. Zowel de boete als uitsluiting kun je voorkomen indien je in overleg met de NLPO een omroep-collega laat deelnemen. Zo gaat er geen kostbare plek verloren en behoud jij het recht om deel te blijven nemen aan de opleidingen van de NLPO.

Afmeldingen conform de deelnamevoorwaarden worden enkel in behandeling genomen via opleidingen@nlpo.nl.

4: neem actief en voorbereid deel aan de training

expand_more

Je doel is natuurlijk om het maximale uit de training te halen. Zorg dus dat je goed bent voorbereid. Bedenk voorafgaand aan de training wat je echt wilt leren en maak – indien van toepassing – de oefenopdracht(en) die in de training worden behandeld. Neem tijdens de training actief deel en stel vragen, maar geef ook anderen de ruimte.

Hoewel we ons voor kunnen stellen dat je wellicht vragen hebt over de vernieuwingen binnen de sector (zoals de stelselwijziging), zijn de trainingen binnen het opleidingsaanbod van de NLPO niet het juiste moment om hier vragen over te stellen of een discussie over te starten. De trainers zijn niet bekend met deze thematiek en willen zich in de beschikbare tijd focussen op het onderwerp van de training. Op die manier krijgt iedere deelnemer ook de mogelijkheid om het maximale uit de training te halen. Wil je meer weten over de vernieuwingen dan kun je op een ander moment altijd in gesprek met een medewerker van de NLPO of de website De Lokale Omroep Vernieuwt! bezoeken.

5: vul de evaluatie in en ontvang je certificaat

expand_more

Iedere deelnemer die met ‘goed gevolg’ een opleiding, training of e-learning heeft afgerond ontvangt een persoonlijk deelnamecertificaat. Om de opleiding met goed gevolg af te ronden doe je niet alleen actief en voorbereid mee aan de training, je vult ook het door de NLPO verstrekte evaluatieformulier binnen twee weken in. Daarna ontvang je een persoonlijk deelnamecertificaat.

Er zijn afwijkende deelnamevoorwaarden voor opleidingen die speciaal zijn opgezet voor nieuwe betaalde medewerkers van lokale omroepen. Deze opleidingen staan niet op het reguliere portaal en het wordt altijd nadrukkelijk aangegeven als het een nieuwe medewerker opleiding betreft. De afwijkende voorwaarden voor deze opleidingen vind je hier.