Inspiratiedag

De lokale omroep vierde van 30 september tot en met 6 oktober 2024 haar 50-jarig jubileum! De speciale feestweek werd op 5 oktober afgesloten met een gecombineerd evenement. In de middag vond de NLPO Inspiratiedag plaats en in de avond volgde de uitreiking van de Lokale Media Awards, met daarna een spetterend jubileumfeest. Geniet nog even na met de aftermovie!

De datum van de volgende NLPO Inspiratiedag wordt uiterlijk begin 2025 bekendgemaakt.

Archief: NLPO Inspiratiedag

Archief: NLPO Inspiratiedag 5 oktober 2024

expand_more

Deze editie bood niet alleen boeiende sessies over presenteren en radio maken, maar ook over thema’s als onderzoeksjournalistiek, tekstschrijven en video’s maken voor social media. Daarnaast blikt het College van Omroepen terug op het afgelopen jaar.

Programma

  • 13.30 – 14.00 uur: inloop
  • 14.00 – 15.00 uur: plenaire sessie (voor alle deelnemers)
  • 15.30 – 16.30 uur: Tijdsblok 1 – keuzesessie
  • 16.45 – 17.45 uur: Tijdsblok 2 – keuzesessie
  • 18.00 – 19.00 uur: Streetfood diner (inclusief gelegenheid informeel afscheid nemen Marc Visch)
  • Vanaf 19.00 uur: avondprogramma met Lokale Media Awards en jubileumfeest.

Het programma begint met een gezamenlijke plenaire opening, waaraan alle aanwezigen deelnemen. Deze opening wordt verzorgd door Merel Westrik en Roos Moggré en zal onder andere gaan over de thema’s ‘respectvol samenwerken in de media’ en jong talent. Ook is er aandacht voor het afscheid van directeur-bestuurder Marc Visch. Meer informatie over de keuzesessies tijdens tijdsblok 1 en 2 vind je hieronder.

Keuzesessies tijdsblok 1 (15.30-16.30u)

De drie geheimen van natuurlijk presenteren (Jan de Hoop & Coen Lievaart)
Maak de reis van jouw leven: Van presenteren zoals het hoort naar presenteren zoals je bent! Na deze avontuurlijke reis weet je hoe je op een natuurlijke manier informeert (kennis overbrengt), inspireert (het hart raakt) en motiveert (mensen in beweging krijgt). Jan en Coen delen drie geheimen met jou, waardoor je succesvolle (media)aandacht trekt, meer naamsbekendheid krijgt en de mensen aantrekt waar jij graag mee samenwerkt. Een inspirerende sessie door twee mannen met veel ervaring voor en achter de camera, die je zeker niet wilt missen.

Jan de Hoop was jarenlang een bekend gezicht van het RTL-Ontbijtnieuws en een vertrouwd onderdeel van het ochtendritueel voor velen. Coen Lievaart is communicatiepsycholoog en weet als geen ander dat ook jij alles in huis hebt om met groot gemak en plezier te presenteren. Met veel enthousiasme blazen ze nieuw leven in jouw passie, drijfveren, kwaliteiten en talenten.

Presenteren voor de lokale omroep (Amber Brantsen)
Het leven van een lokale omroepmedewerker zit vol uitdagingen. Vaak zijn de middelen beperkt en is er een tekort aan personeel. Hoe maak je dan toch goede televisie? En hoe ontwikkel je je als presentator? In deze interactieve sessie leer je de fijne kneepjes van het presentatievak en ontdek je hoe je met beperkte middelen toch iets moois kunt neerzetten.

Tijdens haar studie Bestuurskunde werkte Amber vanaf mei 2012 twee jaar als radionieuwslezer, hoofdredacteur en contentmanager bij Unity FM, de toenmalige lokale omroep in Leiden. Later stapte Amber via een stage over naar de NOS, waar ze verschillende nieuwsprogramma’s presenteerde op radio en televisie, waaronder het NOS Journaal. Op dit moment is ze presentatrice bij Viaplay.

De rol van het College van Omroepen (College van Omroepen, NLPO)
Het College van Omroepen is de ogen en oren van de aangesloten lokale omroepen bij de NLPO. De leden van het college zijn actief binnen hun omroep en vormen een afspiegeling van de sector, van kleine tot grote omroepen. Wat zij precies doen voor de aangesloten omroepen, vertellen zij in deze inspiratiesessie, waarin het college terugblikt op het afgelopen jaar. Er is onder meer aandacht voor hun formele taak als adviesorgaan en de bezoeken aan verschillende omroepen in het land. Daarnaast is er aandacht voor de belangrijke rol die de verschillende leden spelen binnen de (actuele) ontwikkelingen in onze sector. Zo maakt voorzitter Eric Horvath (Dtv) deel uit van de werkgroep met onder andere de VNG en OCW die de toekomstplannen voor de sector verder uitwerkt. Ook heeft Flip van Willigen (1Twente) een belangrijke rol als lid van de stuurgroep binnen de samenwerking met RPO en NOS.

Het College van Omroepen bestaat uit Eric Horvath, Maarten van den Boom, Marcel Middelveld, Ed van Oerle, Flip van Willigen en Bram Wittendorp. Heb je een vraag of een aandachtsgebied waar de leden van het college tijdens de sessie zeker iets over moet vertellen? Mail deze dan naar cvo@nlpo.nl. Meer informatie over het college op: https://www.nlpo.nl/college-van-omroepen.

Winst van onderzoeksjournalistiek (AT5, Smartocto en SVDJ)
Onderzoeksjournalistiek is duur, tijdrovend, complex en de uitkomst is onzeker. Althans dat is het dominante verhaal. De praktijk leert dat het vaak meer oplevert dan gedacht. Inhoudelijk maar ook zakelijk.

In deze sessie laten Frank Eisma (AT5), Rutger Verhoeven (Smartocto) en Steffan Konings (SvdJ) zien wat precies de winst is van het aanbrengen van een verdiepingsslag in jouw verslaggeving. Dat doen zij aan de hand van praktijkervaring bij de omroep, een analyse van gebruikersdata en de ervaring van het fonds de afgelopen jaren. Als het goed is ga je weg met zin om aan onderzoeksjournalistiek te beginnen én tips over hoe je met subsidie zelf aan de slag kan.

Rutger Verhoeven is mede oprichter van Smartocto, dat zich richt op content analyse en advies voor nieuwsorganisaties. Frank Eisma is eindredacteur bij AT5. Steffan Konings is projectleider onderzoeksjournalistiek bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Radio maken voor gevorderden (Edwin Cornelissen)
Radio maken is zoveel meer dan het oplezen van een tekst en het stellen van wat vragen. Hoe laat je je gast goed uit de verf komen in een interview? En hoe kun je een reportage met een aantal creatieve vondsten een aantrekkelijke vorm geven? Hoe kun je je als (sport)presentator onderscheiden? Die vragen – en al jullie andere vragen ook, trouwens – hoopt Edwin tijdens de workshop te kunnen beantwoorden.

Zijn liefde voor de radio ontdekte Edwin toen hij als middelbare scholier terechtkwam bij de lokale omroep in Rijswijk. Inmiddels werkt hij al 28 jaar bij NOS Sport. Hij is verslaggever en presentator bij NOS Langs de Lijn op Radio 1, en werkt als commentator van onder meer kunstrijden en turnen bij TV. Het werk brengt mooie reizen met zich mee: Tour de France, Olympische Spelen en grote voetbaltoernooien.

Keuzesessies tijdsblok 2 (16.45-17.45u)

Luister naar je luisteraar! (Tim Klijn)
Het is belangrijk om de luisteraar te blijven boeien met je verhaal. Hoe zorg je ervoor dat de luisteraar gebonden blijft en hoe bepaal je welk nieuws interessant is voor jouw specifieke doelgroep? Radiopresentator Tim Klijn deelt zijn eigen ervaringen en waardevolle tips om jouw radioprogramma nóg beter en aantrekkelijker te maken voor je publiek.

Tim Klijn begon zijn carrière bij onder andere Radio Heemskerk en Castricum 105. Hij was te beluisteren op Radio 10 en Radio Veronica en is sinds 2023 van maandag t/m vrijdag te horen op Radio 538. Tim won in 2024 de Radioring voor ‘Beste Presentator’ en ‘Beste Programma’ met zijn show ‘de 538 Ochtendshow’ op Radio 538.

Echtheid in je programma’s (Roelof Hemmen)
Hoe breng je je persoonlijkheid over via de radiomicrofoon en de tv-camera? Roelof heeft op basis van zijn decennialange ervaring op radio en televisie een paar inzichten die je daarbij kunnen helpen. Trucs? Er zijn geen trucs. Het enige dat werkelijk helpt, is echtheid. Je luisteraar en je kijker merken het meteen als je een toneelstukje opvoert.

Roelof Hemmen is journalist sinds 1983. Hij begon als vrijwilliger bij de Lokale Omroep Zoetermeer. Tussen 1993 en 2016 werkte hij voor RTL Nieuws. Hij was elf jaar presentator bij BNR Nieuwsradio, maakte een uitstapje naar de 538-ochtendshow en was drie seizoenen Eva’s nieuwsman in de talkshow Jinek.

Leren van andere omroepen (Milouska Meulens)
In deze sessie neemt Milouska Meulens je mee langs een aantal van de beste lokale omroepen van Nederland. Als ervaren juryvoorzitter is zij ook dit jaar betrokken bij het selecteren van de Lokale Omroep van het Jaar. Vanuit haar rol in de jury kijkt ze kritisch naar wat er beter kan, zonder te oordelen. Haar bevindingen van de afgelopen jaren deelt ze graag met de lokale omroepen.

Milouska Meulens werkte als verslaggever en presentator van het Jeugdjournaal en tv-programma’s zoals Vroege Vogels, Kinderen voor Kinderen en Wetenschapsquiz Junior. Door haar werk leerde ze door te dringen tot de kern van de materie om het vervolgens in begrijpelijke en eenvoudige taal voor het grote publiek over te brengen. Ook is Milouska de afgelopen jaren juryvoorzitter voor de lokale ‘Omroep van het Jaar’.

Video maken voor social media (Annemarie Jansen)
Steeds meer lokale omroepen gebruiken social media om hun zichtbaarheid te vergroten. Maar hoe maak je een goede journalistieke video voor platforms zoals Instagram en TikTok? Hoe pak je binnen tien seconden de aandacht van de swipende kijker en hou je die vast? Waarom werkt het ene wel en het andere niet? In deze interactieve training ga je meteen aan de slag.

Annemarie Jansen kent de taal van social media als geen ander. Ze heeft onder meer ervaring met het maken van video’s voor NOS Stories, RTL Nieuws en de lokale omroep. Daardoor kan ze je goed vertellen welke taal bij welke doelgroep past en hoe je video’s maakt voor verschillende platforms en in wisselende vormen.

Let op: deze sessie is helaas enkel per trap bereikbaar.

Workshop ‘De mallemolen van het woord’ (Mireille van der Werff & Katinka Wals)
Laat je tekst een rondje draaien! In deze (spel-)workshop over tekstschrijven ga je zelf aan de slag, samen met maximaal 20 andere deelnemers.

Deelnemers krijgen eerst wat theorie over tekstschrijven en vervolgens wordt het spel van de mallemolen uitgelegd. De groep wordt verdeeld in twee groepen van 10 mensen en er worden opdrachtboekjes uitgedeeld. Er moet een tekst geschreven worden en vervolgens gaat die de mallemolen in (dus het boekje gaat eerst naar de persoon links, dan naar de derde persoon rechts, enzovoort). Iedere persoon die het boekje krijgt, gaat aan de slag met de tekst en krijgt er een opdracht bij. Bijvoorbeeld: schrijf deze tekst actiever, schrijf voor een 12-jarige, schrijf voor TV, schrijf bloemrijk. Uiteindelijk gaat het boekje dan weer terug naar de oorspronkelijke eigenaar, die kan het thuis nog eens rustig nalezen om te zien wat de verschillen tussen de teksten zijn.

Archief: NLPO Inspiratiedag 23 maart 2024

expand_more

De NLPO Inspiratiedag van 23 maart 2024 vond plaats bij Theater Orpheus in Apeldoorn.

Programma

  • 10.00 – 10.30 uur: inloop
  • 10.30 – 11.00 uur: plenaire opening
  • 11.15 – 12.15 uur: Tijdsblok 1 – keuzesessie
  • 12.15 – 13.20 uur: lunchpauze (inclusief)
  • 13.20 – 14.20 uur: Tijdsblok 2 – keuzesessie
  • 14.30 – 15.30 uur: Tijdsblok 3 – keuzesessie
  • 15.40 – 16.30 uur: plenaire afsluiting en borrel

Keuzesessies tijdsblok 1 (11.15-12.15u)

Presenteren (van nieuws) (Jeroen Wollaars)
In deze sessie vertelt Jeroen hoe je in beeld (en geluid) een verhaal vertelt en presenteert zonder (al te veel) opsmuk. Hij vertelt over zijn ervaringen en de waardevolle lessen die hij onderweg heeft opgedaan. Wollaars duikt in de kunst van het vertellen van een verhaal in woord en beeld en geeft tips over presentatievaardigheden als houding en stemgebruik. Hoe zorg je ervoor dat je boodschap het beste overkomt? Hoe blijf je origineel en verfrissend? Oh en hoe ga je om met dingen die misgaan? Want, zegt hij zelf: “ik heb enorm lopen prutsen hoor”.

Met behulp van een babyfoon en een mengpaneel maakte Jeroen Wollaars als kind vanaf zijn zolderkamer radio voor de hele buurt. Hij studeerde journalistiek en ging vervolgens aan de slag bij verschillende lokale omroepen. Daar heeft hij naar eigen zeggen alles geleerd. Daarna maakte hij de stap naar de NOS. Eerst als redacteur, later als verslaggever, vervolgens als correspondent in Berlijn. Op dit moment is hij presentator van Nieuwsuur.

Een programma met een persoonlijke ’touch’ (Igmar Felicia)
Leer zoveel mogelijk van anderen, maar blijf altijd dicht bij jezelf. Hoe? Dat leert Igmar Felicia je in deze sessie. Je hoort hoe je bij je radioprogramma of podcast zorgt voor een basis en daar vervolgens je eigen persoonlijke ’touch’ in verwerkt. Eén van de tips van Igmar: ‘Geloof in wat je wilt maken, ook als andere mensen zeggen dat het niks gaat zijn. Dan heb je gewoon de vorm nog niet gevonden.’ Igmar laat je horen waarom je het juist niet moet doen zoals op de landelijke radio, want dan komen er te veel copycats. Vernieuwing is fantastisch dus ga daarvoor, ook bij de lokale omroep!

Igmar Felicia is begonnen bij lokale omroep Roulette FM. In 2013 volgde hij het opleidingstraject van Radio538. Daarna was hij te horen op SLAM!, Qmusic, Radio 538 en FunX. Je kunt hem ook kennen van de televisieprogramma’s RTL Boulevard, Zapplive of de Slimste Mens.

AI in de journalistiek (Arend Hulshof)
ChatGPT bestaat inmiddels ruim een jaar. Je kunt er artikelen mee maken en verbeteren en andere teksten mee analyseren. Maar je kunt nog veel meer met AI! In deze sessie toont Arend verschillende mogelijkheden. Hij vertelt hoe je beelden kunt genereren, hoe je een stem kunt klonen en items op foto’s laat verdwijnen. In deze sessie werpt hij de vraag op wat journalisten in omroepland daarmee moeten. Van welke tools kun je wel of geen gebruik maken? En hoe zullen we om moeten gaan met andere journalistieke platforms die wel gebruik maken van deze middelen?

Arend Hulshof is journalist en trainer. Hij was eindredacteur bij Trouw en werkt als freelance eindredacteur bij het Financieele Dagblad. Daarnaast volgt hij al langer de ontwikkelingen rondom artificiële intelligentie en schrijft hij daarover. Sinds ruim een jaar geeft hij trainingen in ChatGPT en andere AI-toepassingen.

Actief jezelf presenteren (Fabienne de Vries)
Wat is nu eigenlijk een ‘actieve spreekhouding’? En hoe kun je lichaamstaal inzetten om je boodschap goed over te brengen op beeld, op een podium of gewoon in het dagelijks leven? In deze interactieve sessie krijg je antwoord op deze vragen en ga je zelf aan de slag. Je onderzoekt wat je eigen unique selling points zijn en oefent vervolgens in tweetallen een actieve spreekhouding. Deze sessie is geschikt voor iedereen die beter wil worden in zichzelf presenteren. Er is ruimte voor maximaal 30 deelnemers.

Vanaf haar 21ste heeft Fabienne de Vries met veel passie gewerkt voor allerlei omroepen; van muziekzender TMF tot NET 5 en van RTL4 tot Het Gesprek. Voorafgaand aan de vele tv-producties, werkte zij bij de lokale radio omroep Radio Ronde Venen, heeft ze gezongen, gedanst en geacteerd. Naast haar tv-werk werkte zij veelvuldig als dagvoorzitter en presentatrice in het bedrijfsleven. Deze ervaringen vormden haar bron van inspiratie om andere mensen te gaan trainen ter verbetering van hun presentatietechnieken en podium optredens. Tegenwoordig is naast haar werk als trainer ook werkzaam als presentatrice en podcast maker bij New Business Radio en Goodlife Radio.

Keuzesessies tijdsblok 2 (13.20-14.20u)

Ga voor goud (Machteld Kooij)
Waarom maak je de ene keer een ‘interview from hell’ met een gast die zo saai en voorspelbaar is dat je niets nieuws hoort, en is de andere keer het interviewen een feestje? In deze inspiratiesessie ga je aan de slag met de crimescene techniek van Machteld Kooij, het Geheime Wapen van Hilversum. Ze geeft kracht aan radio- en tv presentatoren, verslaggevers en gasten die aan talkshowtafels zitten. En aan jou. Je gaat echt aan het werk, met Machteld in de buurt gaan presentatoren ‘AAN’. Zodat jij na deze sessie vol verve interviews afneemt.

Machteld presenteerde verschillende radio,- en tv programma’s na haar studie theater,- film en televisiewetenschap aan de UU. Ze is inmiddels ruim 20 jaar mediatrainer en is auteur van ‘Het monster met de gouden ogen, presentatie- en mediatraining voor sprekers in de spotlights’.

Nieuwslezen op de radio (Robert-Jan Knook)
Nieuwslezen is een vak. Het wordt helaas nog te vaak onderschat. Met een mooie stem alleen ben je er nog niet. Robert-Jan Knook leert je in deze sessie hoe je nieuwsberichten schrijft – rekening houdend met je doelgroep – en die vervolgens geloofwaardig uitspreekt. Een tekst die niet bekt, wordt niet geloofwaardig uitgesproken en dat gaat ten koste van je autoriteit. Ook is er aandacht voor de selectie van nieuwsberichten, niet alles is immers geschikt om te melden. Nieuwslezen is een interessant vak, waar jij in deze sessie nog meer over te weten komt.

Robert-Jan Knook werkt al tientallen jaren als nieuwslezer voor de commerciële radiozenders, voornamelijk via het ANP. Al in zijn tienerjaren maakt hij zijn debuut bij de lokale omroep. Op dit moment onderneemt hij veel én presenteert hij op televisie een nieuwsprogramma voor Omroep Flevoland.

Journalistiek in relatie tot lokale politiek (Marcel Gelauff)
Een goede lokale journalist die de politiek verslaat heeft meer oog voor de gemeenschap waarin hij of zij opereert dan voor de politiek zelf, zo stelt Marcel Gelauff. In deze inspiratiesessie laat hij je zien dat (juist) de lokale journalistiek succesvoller kan opereren door steeds weer te investeren in het eigen netwerk en door zich voortdurend af te vragen wat het politiek handelen voor zijn publiek betekent. Want ook de kritische journalist die zich eigenlijk als de notulist van de plaatselijk politiek opstelt, kijkt met een veel te beperkte blik naar de wereld die hij wil verslaan, is zijn overtuiging. Na de sessie ga je naar huis met (nieuwe) inspiratie voor het volgen en verslaan van de lokale politiek.

Marcel Gelauff is een zeer ervaren journalist en leidinggevende in de journalistiek. Hij startte in 1980 op de redactie van de Leidse Courant en ging in 2003 aan de slag als adjunct-hoofdredacteur bij de NOS. Toen hij in 2022 afzwaaide, was hij elf jaar hoofdredacteur van NOS Nieuws.

Versterking van Governance bij Lokale Omroepen (Charlotte Broesterhuizen & College van Omroepen NLPO)
Charlotte Broesterhuizen geeft je praktische tips & tricks voor verschillende governance-vraagstukken. Kun je bijvoorbeeld een radioprogramma over lokale politiek presenteren wanneer je voorzitter bent van diezelfde omroep? Hoe creëer je een duidelijke scheiding tussen bestuurlijke en redactionele verantwoordelijkheden? En wat is daarbij de ideale samenstelling van een bestuursorgaan, kijkend naar alle veranderingen die afkomen op de sector. Afsluitend is er een discussie onder leiding van het College van Omroepen, waarin deelnemers worden uitgenodigd om hun ervaringen, uitdagingen en best practices te delen.

Charlotte Broesterhuizen is freelancejournalist. Ze schrijft, produceert, monteert, coördineert en werkt als eindredacteur. Momenteel is ze actief voor de NOS en Nieuwsuur. Het College van Omroepen is de ogen en oren van de aangesloten lokale omroepen bij de NLPO. Meer informatie over hun werkzaamheden vind je hier.

Keuzesessies tijdsblok 3 (14.30-15.30u)

Presenteren van nieuws op tv, hoe moeilijk kan dat zijn? (Jeroen Latijnhouwers)
‘Presenteren van nieuws, hoe moeilijk kan dat zijn? Wie kan voorlezen, kan toch ook nieuwslezen!’ Dat wordt vaak gedacht. Maar is dat zo? Kom langs bij workshop van Jeroen Latijnhouwers. Hij is al bijna 30 jaar nieuwslezer, waarvan 25 jaar op tv. Jeroen neemt je mee in de wereld van autocue, nieuwsteksten, klemtonen, vertellend lezen, stemgebruik, uitstraling en afkijken. Maar ook improviseren, uitproberen en controleren. En….wat te doen als je de slappe lach krijgt tijdens een live-uitzending? Want ook dat overkomt een presentator wel eens…

Jeroen Latijnhouwers begon in 1987 bij de lokale omroep Radio Tilburg. Via Omroep Brabant belandde hij bij Veronica Nieuws Radio om daarna TV te gaan doen bij achtereenvolgens Sport 7, RTL Sport, RTL Nieuws, RTL Boulevard, Omroep MAX en Studio Sport.

Een middagshow op topniveau (Barend van Deelen)
Hoe maak je een (ochtend-)of middagshow waarin je de luisteraar aan je bindt en bij het programma betrekt? In deze inspiratiesessie geeft Barend van Deelen je in een uur een kijkje achter de schermen bij zijn middagshow op 3FM en deelt hij tips die lokale omroepmedewerkers helpen om hun show naar een hoger niveau te krijgen. Barend vertelt je hoe je meer maakt dan een muziekshow en de (lokale) inhoud centraal stelt. Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

Barend van Deelen was voor het eerst op de radio te horen bij lokale omroep Midland FM. In 2012 won hij de Marconi Award voor aanstormend talent. Hij heeft meerdere programma’s gehad op Radio538. Sinds 2022 is hij terug bij 3FM en presenteert hij daar de middagshow Barend & Benner.

Speurwerk, voxpoppen en betrokkenheid (Kiki Bosman)
Kiki Bosman (AT5) deelt haar ervaringen bij de lokale omroep en helpt je om de kwaliteit van je content te verbeteren. Ze bespreekt haar start zonder journalistieke achtergrond en benadrukt het belang van voortdurende persoonlijke ontwikkeling en de groeikansen binnen de lokale omroep. Daarnaast geeft ze meer details over de kansen die ze heeft benut bij AT5, variërend van haar stage tot het opzetten van haar eerste eigen programma. Kiki gaat ook dieper in op het speurwerk voor nieuwsverhalen, haar haat-liefde verhouding met voxpoppen en de interactie met het publiek bij AT5. Het luisteren naar – en reageren op – feedback beschouwt zij als essentieel voor de omroep.

Kiki Bosman houdt zich dagelijks bezig met presenteren, haar eerste ervaring deed ze op bij de talentopleiding van AT5. Door het vertrouwen van AT5 kon ze al snel veel vlieguren maken als presentator en verslaggever. Door het open en licht brutale karakter van Kiki, wordt ze vaak ingezet voor voxpop-items. Daarnaast is ze zeer actief op TikTok en Instagram.

De journalist als innovator bij uitstek (SvdJ, Danielle Batist en Folkert de Jong)
Wat als ‘innovatie’ geen loze marketingkreet is, maar echt leidt tot verbetering van de journalistiek? Zou je er dan (wel) mee aan de slag willen? In deze sessie laten digitale transformatie experts en mediacoaches Danielle Batist en Folkert de Jong zien dat een innovatieproces veel praktischer is dan het wellicht lijkt. Deze sessie gaat dus een keer niet over technologische innovatie als AI, maar over de mindset die bij innovatie komt kijken. En, verrassend of niet: deze mindset ligt niet eens zo ver af van hoe we elke dag verhalen vinden en vertellen. Kortom, je kunt je journalistieke talent inzetten om vernieuwing bij de lokale omroep voor elkaar te krijgen.

Wie er na de sessie nog dieper in wil duiken, is welkom bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Innovatiecoördinator Willemijn Dekker vertelt welke ondersteuning het fonds biedt aan organisaties die graag willen innoveren.

Extra keuzesessie tijdsblok 2 en 3 (beperkte beschikbaarheid)

Als je een van deze sessies wilt volgen dan zullen de door jou in blok 2 en 3 gekozen sessies komen te vervallen. Er zijn beperkt plekken beschikbaar voor deze sessies. We vragen je daarom om een motivatie aan te leveren bij de aanmelding. Minimaal 2 weken voorafgaand aan de inspiratiedag hoor je of je bent toegelaten tot deze sessie.

Workshop video: Breaking News (Davidson Rodrigues en Peter Brinkman)
Als er plotseling groot nieuws is in jouw stad of streek wil je de lezer, luisteraar en/of kijker zo snel mogelijk op de hoogte stellen. In de workshop Breaking News ga je met trainers Davidson Rodrigues en Peter Brinkman aan de slag om binnen twee uur een kant en klaar nieuwsitem te produceren. Je doet dat in een team van verslaggever, cameraman en editor. Neem je eigen spullen mee, of het nu een dure camera, of je smartphone is. Er is ruimte voor 30 deelnemers.

Peter Brinkman is een veelzijdig televisiemaker en videotrainer die vanaf 1989 binnen diverse omroepen werkzaam is. Davidson Rodrigues is sinds 2013 actief voor Open Rotterdam, onder andere als eindredacteur. Daarnaast is hij smartphone videotrainer.

Workshop audio: Jouw radioverhaal van goed naar geweldig (Jamie Reuter en Joost Schulte)
Een verhaal vertellen. Iedereen doet het, maar weinigen zijn er meester in. Neem naar deze sessie een lokaal verhaal mee dat je hebt verteld of nog wil vertellen in je radioprogramma. Samen met radiocoach Joost Schulte en 3FM-DJ Jamie Reuter ga je aan de hand van concrete tips en ervaringen uit de praktijk met dat verhaal aan de slag. Aan het einde van de sessie heb je een geweldig radioverhaal.

Joost Schulte was jarenlang 3FM-DJ en is inmiddels coach bij NPO Campus, de radio-opleiding van de publieke omroep. Hij begon zijn carrière bij OOG Radio in Groningen. Jamie Reuter is radio-dj en maakt samen met Olivier Bakker dagelijks het radioprogramma VoorAan op 3FM.

Archief: NLPO Inspiratiedag 4 november 2023

expand_more

Zaterdag 4 november 2023 van 10.00 tot 16.30 uur vond bij Gooiland in Hilversum een nieuwe editie van de NLPO Inspiratiedag plaats. Een dag vol interessante, praktische inspiratiesessies voor alle omroepmedewerkers van de bij de NLPO aangesloten lokale publieke omroepen.

In deze editie waren er boeiende sessies rond innovatie en AI, presentatie- en interviewtechnieken, podcasten, werken met vrijwilligers, nieuwsverslaggeving, filmen en nieuwsconsumptie van jongeren. Ook was er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de leden van het College van Omroepen over hun activiteiten de afgelopen periode en kon je door een samenwerking met EMG zelf aan de slag met regie, camera en montage. Het programma lees je hieronder terug.

De gemaakte foto’s staan op deze pagina. De aftermovie hieronder:

Programma

  • 10.00 – 10.30 uur: inloop
  • 10.30 – 11.00 uur: plenaire opening
  • 11.15 – 12.15 uur: Tijdsblok 1 – keuzesessie
  • 12.15 uur: lunchpauze (inclusief)
  • 13.20 – 14.20 uur: Tijdsblok 2 – keuzesessie
  • 14.30 – 15.30 uur: Tijdsblok 3 – keuzesessie
  • 15.40 – 16.30 uur: plenaire afsluiting en netwerkborrel

Tijdsblok 1

Interviewen voor tekst, audio en video – Liesbeth Staats
Tijdens deze sessie gaat Liesbeth Staats dieper in op het vak interviewen en de verschillen tussen interviewen voor tekst, audio en video. Daarover wordt ze zelf ook geïnterviewd, namelijk door presentatietalent van het jaar Tara Boxman. Liesbeth haalt voorbeelden aan uit de praktijk en haar eigen ontwikkeling door de jaren heen. En je kunt wat je hoort meteen in de praktijk brengen, want er is gelegenheid tot vragen stellen.

Liesbeth Staats is een ervaren journalist, presentator en programmamaker. Sinds haar eerste stage bij de Amsterdamse omroep AT5 werkte ze achtereenvolgens als verslaggever en presentator bij het NOS Jeugdjournaal, Eenvandaag en Brandpunt. Als radiopresentator werkte ze voor Nooit Meer Slapen en De Ochtend van 4. Op dit moment presenteert ze The Daily Move op BNR Nieuwsradio.

AI voor de lokale journalistiek – Just Vervaart
‘Hoe kunnen we AI het beste inzetten en welke tool kunnen we daarbij het beste gebruiken?’ is een vraag die tegenwoordig bij veel lokale omroepen wordt gesteld. Tijdens deze workshop laat Just Vervaart zien hoe AI je kan helpen bij verschillende redactietaken zoals het (her)schrijven van teksten, het samenvatten van documenten, het genereren van ideeën, data analyseren en meer. Met deze kennis kun je direct aan de slag op de redactie van je eigen lokale omroep. Aan het eind van de sessie beantwoord Just graag je vragen en denkt hij met je mee over het gebruik van AI.

Just Vervaart werkt al bijna 25 jaar voor de Publieke Omroep als journalist, programmamaker en manager. Voorheen voor o.a. KRONRCV, BNNVARA en de NPO. Tegenwoordig als data- en onderzoeksjournalist voor Omroep Gelderland en BureauRegio.

Werken met vrijwilligers – Katinka Wals en Mireille van der Werff
Hoe zorg je dat een groep onbetaalde medewerkers gemotiveerd blijft en samen met betaalde medewerkers een mooie prestatie neerzet? Hoe zorg je ervoor dat zij zich gewaardeerd en gelijkwaardig behandeld voelen in een professionele(re) organisatie? En hoe maak je duidelijk dat het beleid en de missie van de organisatie ook geldt voor de vrijwilligers? In deze sessie voor bestuurders en leidinggevenden helpen Katinka Wals en Mireille van der Werff je om antwoord te krijgen op deze vragen.

In deze sessie hoor je daarnaast van andere omroepen hoe zij werken met vrijwilligers en wat je daar zelf van kunt leren. Aan het einde van de sessie zal door Arnoud Houweling een aantal belangrijke zaken uit het nieuwe NLPO-handboek ‘kwaliteitsimpuls vrijwillige inzet’ toelichten. Na de sessie kunnen alle aanwezigen daar verder mee aan de slag in de praktijk.

Deze sessie wordt geleid door Katinka Wals en Mireille van der Werff. Ze zijn eigenaar van 2 Of the Guys Trainersburo en samen goed voor 50 jaar ervaring in de media. Katinka traint en coacht onder andere (eind-)redacties op het gebied van leidinggeven. Mireille is radioregisseur voor de NOS en KRO-NCRV en heeft een journalistieke achtergrond.

Professioneel presenteren: de luisteraar op 1 –  Joost Schulte
Hoe pak je de luisteraar van je lokale omroep met je verhaal? Welke tools zet je in om vanaf het eerste tot het laatste woord te boeien? Dat lukt alleen door de luisteraar op 1 te zetten. NPO Campus-coach Joost Schulte leert je waar je op moet letten en vertelt je ook wat je zeker niet moet doen.

Voormalig 3FM-DJ Joost Schulte is radioproducer bij PowNed en radiocoach. Vanuit de NPO Campus coacht hij radiomakers die worden klaargestoomd om aan de slag te gaan op NPO Radio 1, Radio 2, 3FM of NPO Klassiek. Joost begon zijn carrière bij OOG radio in Groningen.

Tijdsblok 2

Nieuwsverslaggeving op televisie – Martijn Bink
Als verslaggever wil je een reportage afleveren die erboven uitsteekt in creativiteit, urgentie en storytelling. Het streven is om voor tv of online dat ene verhaal te maken dat de kijker verrast of emotioneert en nieuwe inzichten geeft. Voor NOS-verslaggever Martijn Bink is het maken van reportages met een goede opbouw, glasheldere quotes, mooie shots en een krachtige voice-over de dagelijkse uitdaging. Tijdens deze sessie deelt hij zijn ervaringen, techniek en werkwijze.

Bij het NOS-journaal deed Martijn Bink verslag van nieuwsgebeurtenissen zoals de moord op Theo van Gogh en de crash van Turkish Airlines-vlucht in 2009. In januari 2015 was hij getuige van de gijzelingsactie door Tarik Z. in een studio van de NOS. In 2006 won Martijn de journalistieke prijs De Tegel met een item over valse diploma’s.

Innoveren van journalistieke producties – Danielle Arets
Danielle Arets (Fontys Hogeschool) doet onderzoek naar vernieuwingen in het journalistieke vakgebied, waaronder de ontwikkeling van AI-gedreven toepassingen, vernieuwende samenwerkingen met het publiek en de veranderende rol van de journalistiek. In deze sessie neemt Danielle medewerkers van de lokale omroepen mee op een innovatieve journalistieke reis, waarbij je vooral zelf aan de slag gaat met het ontwerpen van de journalistiek van morgen.

Danielle Arets is Lector ‘Journalistiek en Innovatie’ bij Fontys Hogeschool Journalistiek. Met de onderzoekers in haar lectoraat zet ze vooral in op ontwerpend onderzoek, waarbij het concreet ontwikkelen van nieuwe concepten gepaard gaat met het reflecteren daarop. 

De rol van het College van Omroepen – College van Omroepen (NLPO)
Het College van Omroepen is de ogen en oren van de aangesloten lokale omroepen bij de NLPO. De leden van het college zijn actief binnen hun omroep en vormen een afspiegeling van de sector, van kleine tot grote omroepen. Wat zij precies doen voor de aangesloten omroepen vertellen zij in deze inspiratiesessie. Zo is er onder meer aandacht voor hun formele taak als adviesorgaan en de bezoeken aan verschillende omroepen in het land. Daarnaast is er aandacht voor de belangrijke rol die de verschillende leden spelen binnen de (actuele) ontwikkelingen in onze sector. Zo maakt voorzitter Eric Horvath (Dtv) onderdeel uit van de werkgroep met onder andere de VNG en OCW die de toekomstplannen voor de sector verder uitwerkt. Ook heeft Flip van Willigen (1Twente) een belangrijke rol als lid van de stuurgroep binnen de samenwerking met RPO en NOS én is Ed van Oerle (Noordkop Centraal) betrokken bij verschillende gesprekken over samenwerking met de regionale publieke omroepen.

Het College van Omroepen bestaat uit Eric Horvath, Ruben Landman, Marcel Middelveld, Ed van Oerle, Flip van Willigen en Bram Wittendorp. Heb je een vraag of een aandachtsgebied waar de leden van het college tijdens de sessie zeker iets over moet vertellen? Mail deze dan naar info@nlpo.nl.  Meer informatie op: https://www.nlpo.nl/college-van-omroepen/https://www.nlpo.nl/CvO.

Hoe zorg je ervoor dat luisteraars geen uitzending willen missen? – Bert Haandrikman
Bert Haandrikman leeft zijn droom: een baan bij de radio. De lokale omroep speelde bij het verwezenlijken van die droom een belangrijke rol. Daar leerde Bert om een radioprogramma zo te laten sprankelen dat hij vele luisteraars aan zich wist te binden. De nauwe band met zijn publiek is nog altijd één van de handelsmerken van Haandrikman. Maar hoe zorg je ervoor dat je luisteraars jouw vrienden worden en geen enkele uitzending van je willen missen? Haandrikman komt er graag over vertellen.

Bert Haandrikman is presentator bij Omroep MAX. Op NPO Radio 5 presenteert hij de ochtendshow Goeiedag Haandrikman! en op televisie is hij te zien in het MAX Skûtsje Journaal. De carrière van Haandrikman begon in het noorden van ons land: bij de Groningse stadszender OOG Radio.

Tijdsblok 3

Improviseren gaat beter met een goede voorbereiding – Irene Moors
“De titel van deze sessie klinkt tegenstrijdig maar zo werkt het wel”, aldus Irene Moors die gedurende haar carrière altijd een bepaalde luchtigheid in haar presentaties wist te krijgen. Hierdoor kon alles worden besproken en werd geen onderwerp geschuwd. Op zondagmiddag, waarop zij 15 jaar lang samen met Carlo Boszhard een programma presenteerde, leek het soms een chaos. Maar was dat wel zo? Bezoek haar ’talkshow’ tijdens de Inspiratiedag, die ze geheel zal improviseren. Althans, zo lijkt het.

Irene Moors is al ruim 30 jaar werkzaam in de media als presentatrice en interviewer. Je kunt haar kennen van Telekids, Life & Cooking/Live4You en de TV Kantine. In 2002 kreeg Irene de Zilveren Televizier-ster voor ‘beste televisievrouw’.

Podcast maken en lanceren – Sander de Heer
Uit een recent onderzoek blijkt dat het aantal Nederlanders dat naar podcasts luistert ongeveer 7 miljoen is, waarvan bijna de helft jonger dan 35 jaar is. Podcasts zijn (ook) voor lokale omroepen dus een belangrijke manier om het publiek te bereiken, ook jongeren! Tijdens deze inspiratiesessie zal Sander je praktische tips en tricks geven voor een succesvolle podcast. Hoe bouw je een sterk format? Hoe zorg je voor luisteraars? En natuurlijk: wat zijn de verschillen tussen lokale radio/tv en een podcast? Sander vertelt ook over de populariteit en toekomst van podcasts, waarom wil iedereen ineens een podcast? In de sessie komt ook Thijs Faber aan het woord. Hij is één van de twee makers van de podcast ‘Er is geen feestje’ over Project X in Haren, die in juni de Lokale Media Award in de categorie ‘Audio’ ontving. De workshop is interactief, dus stel tijdens de sessie gerust de vragen die je hebt.

Sander de Heer werkte jarenlang als radiomaker en helpt nu organisaties bij het opzetten van hun podcast. Sander: “Een podcast zie ik als een radioprogramma, maar dan met veel meer mogelijkheden.” Al zijn opgedane ervaring en kennis voor en achter de schermen (bij NPO Radio 2, 3FM, Radio 1, Sublime, 538 en Qmusic) zet hij nu in om merken, overheden en bedrijven te helpen met de productie van een prachtige, spannende en unieke podcastserie. Ook geeft Sander workshops aan jonge talentvolle mediamakers die hun weg weten te vinden op social media, maar ook graag willen gaan podcasten.

Guerrilla filmen: creatief filmen met weinig middelen – Merel Notten
Je hoort een tof verhaal en je moet direct erop af om ervoor te zorgen dat je het verhaal ook echt kan maken. Geen tijd om je spullen bij elkaar te zoeken, het statief uit de kast te pakken, nog ergens een microfoonhengel vandaan te vissen en goed te bedenken hoe je het verhaal in beeld wil brengen. Maar hoe maak je met zo weinig middelen een zo goed mogelijk filmpje? Filmmaker en editor Merel Notten laat tijdens de sessie Guerrilla filmen zien wat je wél kan doen om ervoor te zorgen dat je met de juiste beelden weer terugkomt. Inventief, creatief en gericht op oplossingen. Een workshop voor jonge makers die al een beetje ervaring hebben met video’s maken.

Merel Notten is filmmaker en editor en gaf les aan de HKU. Ze monteerde talloze korte en lange documentaires, speelfilms, dramaseries en televisieprogramma’s. ‘No Place for a Rebel’ won een award voor ‘beste nieuwkomer’ op het This Human World Filmfestival in Oostenrijk en won de ‘Best Report Award’ door Free Press Unlimited. In 2005 ontving ze een nominatie voor Beste Montage voor de film 0605 van Theo van Gogh.

Use the News: nieuwsconsumptie van Generatie Z – Tom van Rooijen en Patrick Selbach
Hoe consumeert Generatie Z het nieuws en wat vinden jongeren eigenlijk nieuws? Wat kunnen journalisten doen om het dalend vertrouwen te herwinnen en om jonge doelgroepen goed te bereiken? Deze vragen en meer komen aan bod in deze kennismaking met #UseTheNews. Een organisatie die Nederlandse jongeren een stem geeft om nieuwsmedia toekomstbestendig(er) te maken. Tegelijkertijd maken ze jongeren nieuwswijzer en nieuws voor hen aantrekkelijker. Dit doet men onder meer via jongerenteam de NewsZees. Het Commissariaat voor de Media heeft #UseTheNews al een ”belangrijk initiatief” genoemd voor de verbinding tussen nieuws en jongeren.

Tom van Rooijen (jongerencoördinator NewsZees) en Patrick Selbach (directeur #UseTheNews) begeleiden je door de bijeenkomst.

Extra keuzesessie

Ga aan de slag met regie, camera en/of montage – EMG Blue Label
Wil je tijdens de inspiratiedag leren hoe een schakeltafel werkt of hoe je presets instelt voor remote camera’s? Of wil je je camera- of montagevaardigheden verbeteren? Meld je dan aan voor deze extra sessie, waarin je zelf volop aan de slag kunt met (camera)techniek. Onder begeleiding van de vakmensen van EMG Blue Label word je getraind in regisseren, het aansturen van remotecamera’s, filmen (Sony FX6) of monteren (Adobe Première). Je wordt daarbij ingedeeld bij 2 van de 4 genoemde thema’s. Hiervoor kun je je voorkeur aangeven bij aanvang van de sessie.

Er zijn beperkt plekken beschikbaar voor deze sessie die per blok plaatsvindt. We vragen je daarom om een motivatie aan te leveren bij de aanmelding. Minimaal 2 weken voorafgaand aan de inspiratiedag hoor je of je bent toegelaten tot deze sessie. In dat geval vervalt je deelname aan de eerder gekozen reguliere sessie.

Archief: NLPO Inspiratiedag 15 april 2023

expand_more

Alle beschikbare plekken waren gereserveerd.

Bekijk hier de oproepen van de sprekers.

Tijdsblok 1

– Technische tips voor de radiomaker door Sybrand Verwer

Wordt jouw radioprogramma beter als je een DHD-tafel onder je vingers hebt en kan je niet zonder een Shure SM7B met een Symetrix? De beste radiomakers kunnen de beste programma’s zonder dergelijke apparatuur maken. Dat is de stelling van Sybrand Verwer, sinds 1982 werkzaam als audiotechnicus voor de radiozenders van de NPO en verbonden aan de streekomroep Eemland1. Hij laat wat zien van de regeltafels bij de landelijke omroepen maar neemt je ook mee terug naar de Moeder alle DJ-tafels en bespreekt tegeltjes zoals: Van je af is harder, en deelt zijn duidelijke mening over processing.

– Ontspannen presenteren door Brecht van Hulten

Presenteren is een vak. Een voordracht houden voor een camera of een (grote) groep mensen vraagt om moed en professionaliteit. In deze workshop deelt Brecht van Hulten, bekend van onder andere het NOS Journaal en Kassa, haar ervaring hoe je een presentatie spannend en aantrekkelijk maakt.

– Het belang van eindredactie door Carmen Fernald

Als eindredacteur ben je verantwoordelijk voor de vorm en inhoud van het programma. Je beslist – samen met de redacteuren – welke onderwerpen er aan bod komen en wie welke taak krijgt. Maar hoe doe je dat nu op een fijne en opbouwende manier? Dat legt Carmen Fernald je uit in deze inspiratiesessie. Carmen Fernald is hoofdredacteur Levensbeschouwing en Caribisch Netwerk bij de NTR, en stond aan de wieg van het tv-programma Noord-Zuid-Oost-West, een samenwerking tussen de regionale omroepen en Omroep Max.

– AI in de journalistiek door Laurens Vreekamp

Wil je verhalen vernieuwend vertellen, sneller werken of conceptontwikkeling eens anders aanpakken? Laurens Vreekamp, auteur van het boek The Art of AI, laat voorbeelden van AI-toepassingen en -tools zien die werken met tekst en beeld, voor elk onderdeel van het creatieve proces: onderzoek, concept, creatie en productie.

Kennis over wat artificiële intelligentie (AI) wel en niet kan is belangrijk: als je begrijpt hoe het werkt, hoef je er niet langer bang voor te zijn. Dan ontdek je dat AI geen magie is en ben je bovenal beter in staat om de nieuwe mogelijkheden ervan te benutten.

Tijdsblok 2

– Hoe bereik je een jonge doelgroep (online)? door Jelle Narold

NOS op 3 is de jongerenredactie van de NOS, met als belofte: het nieuws uitleggen in begrijpelijke taal zodat je het beter kunt volgen. NOS op 3 zoekt constant naar (nieuwe) manieren om het publiek tussen 18 tot 35 jaar te bereiken. Een jonge doelgroep, die vooral online leeft. In deze sessie vertelt Jelle Narold hoe NOS op 3 dat doet en hoe lokale omroepen jongeren (nog) beter kunnen bereiken.

Jelle Narold werkt als Social Media Coördinator en redacteur bij NOS op 3. Naast het maken van relevante verhalen voor volgers maakt hij ook strategieën voor video’s op sociale media. Hiervoor heeft hij als redacteur en verslaggever gewerkt bij NH Nieuws, RTL Nieuws en AT5.

– Workshop radioreportage door Maino Remmers

Een radioreportage is meer dan een gesprekje op locatie. De kracht van het geluid; om wat de stem vertelt te ondersteunen, tegen te spreken, het verhaal te doen kantelen maar vooral om het beeld voor de luisteraar te scheppen. Want we kunnen wel een klimaatdeskundige laten vertellen dat de natuur veel te droog is, je kunt het ook laten horen. Dat luistert een stuk lekkerder. De kracht van het geluid; het gebruik en de noodzaak ervan om de luisteraar met korte spanningsboog toch bij de les te houden. Laat je inspireren door radioverslaggever Maino Remmers en ga zelf met de kracht van geluid aan de slag. Maino heeft een zeer ruime ervaring als verslaggever, begonnen bij de lokale omroep en jarenlang verbonden aan het NOS Radio 1 Journaal.

– Lokale nieuwsverhalen door Rik van de Westelaken

Rik van de Westelaken (EenVandaag, Wie is de Mol?) begon zijn televisiecarrière als redacteur, verslaggever en presentator bij de lokale omroep. In deze inspiratiesessie vertelt hij wat hij bij de lokale omroep geleerd heeft en hoe hij daar nog dagelijks baat bij heeft. Afgelopen jaar was Rik juryvoorzitter bij de Lokale Media Awards. Aan de hand van fragmenten van genomineerden vertelt hij waar een lokale omroep anno 2023 volgens hem voor zou moeten staan. Uiteraard is er aan het einde van de sessie ruimte voor vragen aan Rik.

– De lokale omroep vernieuwt! door de NLPO

De NLPO streeft samen met alle lokale publieke omroepen in Nederland naar een toekomst waarin iedereen, onafhankelijk van waar je woont, kan bouwen en vertrouwen op een professionele en financieel gezonde lokale publieke omroeporganisatie die nieuws, achtergronden en cultuur uit de eigen leefomgeving brengt.

Maar waarom is dat belangrijk? En hoe werken we hier als sector naartoe? Tijdens deze inspiratiesessie leer je onder meer wat de rol van de NLPO en het College van Omroepen (de vertegenwoordiging van de lokale omroepen) is én wordt uitgelegd welke regelingen er zijn en wat de Kwartiermakers doen.

Tijdsblok 3

– Desinformatie door Patricia van Rijswijk

Patricia van Rijswijk is expert media & educatie bij Beeld & Geluid en verbonden aan BENEDMO, de Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie. Zij neemt je mee in de complexe wereld achter desinformatie en de gevolgen ervan voor de vrije pers, het publiek en de samenleving. Je maakt kennis met de manipulatietechnieken en de verschillende vormen waarin het op onze schermen verschijnt. Hoe kan de lokale journalist niet alleen zichzelf maar ook het publiek weerbaar kan maken tegen desinformatie?

– Interviewtechnieken door Frénk van der Linden

Een mooie kans voor presentatoren. Frénk van de Linden laat zich namelijk op het podium invoelend én confronterend interviewen door Tjerk van de Ende, verslaggever en presentator van SCHIE en presentatietalent van het jaar 2022, over de kunst van het interviewen. Wat zijn de do’s en don’ts van dit ambacht? Wat waren Frénks ergste misstappen? Wat zijn zijn beste technieken, trucs, tips? En zijn geleerde lessen? Frénk van der Linden is journalist voor onder andere de Volkskrant en Kunststof-radio, en met ervaring bij Haarlem105.

– Samenwerken op de redactie door Bas Gemmink en Hans van Dijk

Een redactiecoach maakt redacteuren en redacties sterker, creatiever en origineler. Coaches Bas en Hans zetten je tijdens deze sessie in beweging om op zoek te gaan naar jouw unieke kwaliteiten. Samen met de andere deelnemers beantwoord je een aantal meerkeuze vragen over samenwerking, journalistieke keuzes en een aantal lastige situaties. Zo krijg je meer inzicht hoe jij met deze dingen omgaat tijdens je werk voor de omroep. En je ziet welke keuzes anderen maken. Het is een speels, uitdagend uurtje waarin Bas en Hans zorgen dat er wat te leren én te lachen valt.

– Opvallen op de (lokale) radio door Bas Menting

DJ Bas Menting is begonnen bij Radio HTR, de lokale omroep van Heusden en Glow FM, de jongerenzender van Eindhoven. Nu is hij iedere werkdag te horen op Radio 538. Hij kent dus als geen ander het verschil tussen lokaal en landelijk radio maken. Maar wat zijn die verschillen eigenlijk? (spoiler: landelijk radiomaken is makkelijker).

En wil je weten hoe je tussen al die radioprogramma’s opvalt en zorgt dat een luisteraar later op de dag nog een keer aan je terugdenkt? Zorg dan dat je deze sessie niet mist!

Alle blokken

– Werk mee aan een meercamera registratie door EMG

Wil je tijdens de inspiratiedag een sessie in beeld brengen in plaats van te volgen? Wil je kennismaken met meercamera registratie of leren over de verschillende taken en rollen van een opname? Dan is dit een unieke kans. Als je je aanmeldt voor deze sessie krijg je een belangrijke rol bij de registratie van een inspiratiesessie. Onder begeleiding van de vakmensen van EMG word je getraind in het regisseren, schakelen, filmen of schuiven van een opname. Voorafgaand krijg je een rol toegewezen waarin je wordt gecoacht.

Er zijn beperkt plekken beschikbaar voor deze sessie die per blok plaatsvindt. We vragen je daarom een motivatie aan te leveren bij de aanmelding. Minimaal 2 weken voorafgaand aan de inspiratiedag hoor je of je bent toegelaten tot deze sessie.

Archief: NLPO Inspiratiedag 5 november 2022

expand_more

Alle beschikbare plekken waren gereserveerd.

Opening Inspiratiedag

Merel Westrik en Pepijn Crone openen samen de Inspiratiedag. Zij vertellen je onder andere over hun jarenlange ervaring als nieuwsmaker en hoe belangrijk de lokale journalistiek is, en persoonlijk voor hen is geweest.

Programma

10.00 – 10.30 uur: inloop

10.30 – 10.45 uur: plenaire opening; welkom door directeur-bestuurder Marc Visch

10.45 – 11.05 uur: plenaire sessie; De nieuwsredacteur door Merel Westrik en Pepijn Crone

 

11.15 – 12.15 uur: inspiratiesessies tijdsblok 1

Masterclass nieuws maken (voor de redacteur)

Merel Westrik en Pepijn Crone openen niet alleen de Inspiratiedag maar delen ook hun jarenlange ervaring op de nieuwsredacties met je. Ze vertellen onder andere meer over nieuwslezen, nieuwsmaken en fact-checken.

In 2001 start Merel Westrik bij de lokale Amsterdamse televisiezender AT5. Hier komt ze in aanraking met redactiewerk, nieuwsverslaggeving, live-uitzendingen en docusoaps. Ze presenteert onder andere het AT5Nieuws, De Zwoele Stad en Kort Amsterdams. Na tien jaar voor AT5 te hebben gewerkt was ze daarna onder andere te zien bij WNL, De Wereld Draait Door, RTL Nieuws en Net5.

Pepijn Crone liep ooit als stagiair met knikkende knieën over de redactie van het NOS Journaal. Nog geen jaar later was hij een van de gezichten van het Jeugdjournaal. Sinds 2012 werkt hij bij RTL Nieuws.

 

Naar een goed functionerend PBO (voor bestuur & PBO)

Het programmabeleid bepalend orgaan van een lokale omroep vertegenwoordigt de stromingen in je dorp, stad of streek. Een PBO is verplicht voor lokale omroepen en is van meerwaarde als het PBO goed functioneert en haar taken kan uitvoeren. In deze sessie worden de taken en verantwoordelijkheden van het PBO besproken. Hoe zorg je dat je PBO representatief is? En wat is een gezonde relatie tussen een (hoofd)redactie/directie en het PBO? Je gaat met elkaar in gesprek over deze thema’s en denkt na over hoe je met je PBO het media-aanbodbeleid van je omroep kan evalueren en ontwikkelen.

Ap van der Pijl was 9 jaar lang voorzitter van het PBO van OPEN Rotterdam. Hij heeft in die jaren een goed draaiend PBO opgebouwd dat representatief is voor Rotterdam en de inwoners van Rotterdam.

 

Aan de slag met mobiele journalistiek (voor de videomaker)

Na deze sessie weet je hoe je een smartphonevideoproductie kunt maken voor jouw lokale omroep. Je leert de basiselementen van video storytelling herkennen en gaat aan de slag met ‘point and shoot’. Ook krijg je uitleg over het gebruiken van je apparatuur (neem je smartphone dus mee!) en leer je snel monteren met de app QUIK. Deze sessie is toegankelijk voor maximaal 25 deelnemers.

Davidson Rodrigues werd in 2015 gegrepen door het fenomeen MoJo (mobiele journalistiek) en geeft trainingen daarin. Als coördinator externe producties van OPEN Rotterdam is hij onder andere verantwoordelijk voor redactiecoördinatie en eindredactie.

 

De stap van lokale naar landelijke radio (voor de audiomaker)

Hoe kun je als lokale radiomaker terecht komen bij 3FM en Q-music? Domien Verschuuren vertelt je in deze sessie over het begin van zijn radiocarrière, bij E-FM in Eindhoven. Je hoort hoe hij de stap naar landelijke radio heeft gemaakt en welke lessen hij in dat proces als (van oorsprong lokale) radiomaker heeft geleerd. En het gaat vast ook nog wel even over zijn  razend populaire podcast Man man man.

Domien Verschuuren start in 2004 bij de lokale radiozender E-FM. In 2006 wordt hij gescout door 3FM waar hij tot 2018 radioprogramma’s maakte. Sinds 2018 hoor je hem op Qmusic. Daarnaast maakt hij de podcast Man man man, de podcast.

 

12.15 – 13.15 uur: pauze

 

13.15 – 14.15 uur: inspiratiesessies tijdsblok 2

Leer presenteren met een autocue (voor de videomaker)

Wanneer is het handig om een autocue te gebruiken en wanneer juist niet? Amber Brantsen leert je meer over het gebruik van een autocue bij het presenteren. Ze laat zien dat dit verschilt per genre, per situatie en per persoon. Er worden voorbeelden getoond en  een aantal deelnemers aan deze sessie gaat zelf oefenen voor de autocue. Het gebruik van een autocue (app) bij je lokale omroep hoeft overigens niet duur te zijn, ook daarover krijg je een tips.

Tijdens haar studie werkt Amber vanaf 2012 twee jaar als radionieuwslezer, hoofdredacteur en contentmanager bij Unity FM, op dat moment de lokale omroep in Leiden. Later stapt Amber via een stage over naar de NOS waar ze verschillende nieuwsprogramma’s presenteert op radio en televisie, waaronder het NOS Journaal (met autocue). Op dit moment is ze presentatrice bij Viaplay (zonder autocue).

 

Ontwikkelingen in de lokale omroepsector (voor alle geïnteresseerden)

Het College van Omroepen is de ogen en oren van de aangesloten lokale omroepen bij de NLPO. De leden van het college zijn actief binnen hun omroep en vormen een afspiegeling van de sector, van kleine tot grote omroepen. De leden van het CvO spelen naast hun formele taak als adviesorgaan ook een belangrijke rol binnen de (actuele) ontwikkelingen in onze sector. Zo maakt voorzitter Eric Horvath (Dtv) onderdeel uit van de werkgroep met onder andere de VNG en OCW om de plannen van staatssecretaris Uslu voor de toekomst verder uit te werken. Flip van Willigen (1Twente) heeft op zijn beurt een belangrijke rol als lid van de stuurgroep binnen het experiment en samenwerking met RPO en NOS rond de versterking van de lokale journalistiek. Ze geven tijdens de Inspiratiedag een update over de (actuele) ontwikkelingen.

Het College van Omroepen bestaat uit Eric Horvath, Ruben Landman, Ed van Oerle, John Weg, Flip van Willigen en het nieuwste lid Bram Wittendorp. Meer informatie op: https://www.nlpo.nl/CvO

 

Verhalen vertellen die mensen raken (voor de redacteur)

Waar wil je het nou echt met je publiek over hebben? Ofwel, hoe kom je tot een krachtige en duidelijk afgebakende invalshoek die mensen raakt? En hoe houd je de kijker vast? Met dezelfde beelden kun je verschillende verhalen vertellen. Tijdens de workshop ‘Verhalen vertellen die mensen raken’ ga je hier samen mee aan de slag. Je leert meer over de invalshoek en opbouw van beeldverhalen én journalistieke geschreven verhalen. De workshop is een cross-over tussen journalistiek en documentaire.

Wouter Scheepstra is documentairemaker (o.m. Disney Plus en NTR) en journalist (o.m. Volkskrant en Parool). Als docent is hij verbonden aan de masteropleiding Media & Journalistiek van de Erasmus Universiteit en geeft hij de Basiscursus Journalistiek van Hogeschool Utrecht.

 

Het geheim van nieuwslezen op de radio (voor de audiomaker)

Ben je nieuwslezer bij jouw lokale omroep? Dan is deze sessie iets voor jou. Bij de lokale omroep zijn de eigen nieuwsbulletins een belangrijk onderdeel van de programmering. In de inspiratiesessie ‘Nieuwslezen op de radio’ leer je van nieuwslezer Biem Buijs de geheimen van een goed bulletin. Dat begint bij het schrijven van een goed bericht. Maar het is ook van belang om een goede mix van de berichten te maken en na te denken over de toon.

Biem Buijs begon zijn carrière bij de lokale omroep in Zwolle. De afgelopen jaren was hij vaste nieuwslezer bij 3FM en presenteerde hij het NOS Radio 1 Journaal. Sinds begin dit jaar is hij actief als freelance nieuwslezer en presentator bij Radio Gelderland.

 

14.30 – 15.30 uur: inspiratiesessies tijdsblok 3

Waardevolle lokale journalistiek (voor bestuur & PBO)

In deze sessie wordt gesproken over waardevolle lokale Journalistiek. Je krijgt onder andere meer te weten over onderzoek dat er gedaan is naar nieuwsbereik, nieuwswaardering en kwaliteit van regionale en lokale journalistiek. Deze training helpt je om met behulp van feiten en cijfers op een andere manier naar de journalistiek te kijken.

Irene Costera Meijer is hoogleraar journalistiekwetenschap aan de Vrije Universiteit. Haar onderzoek richt zich met name op de impact van digitalisering op veranderende praktijken van mediaconsumptie en nieuwsgebruik en de gevolgen daarvan voor mediaorganisaties. Ook doet ze onderzoek naar desinformatie en fake news.

 

VPRO’s Archief van de Toekomst (voor de videomaker)

VPRO’s Archief van de Toekomst is een levend, digitaal archief van meer dan 500 documentaires van het programma Tegenlicht. Samen met VPRO Medialab en het Instituut voor Beeld en Geluid en met steun van NPO Innovatie is er 2 jaar gewerkt aan het archief. Hierbij is de technologie van de toekomst, kunstmatige intelligentie, toegepast om oude toekomstscenario’s en actuele vergezichten te verbinden. Met behulp van algoritmes voor beeldherkenning, spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen omgezet in een dataset.

Deze digitale ‘erfgoedcollectie’ van Tegenlicht’s toekomstbespiegelingen is nu een online archief waarin gebruikers zelf kunnen zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots, maar ook onvermoede verhalen en verbanden kunnen ontdekken.

Geert-Jan Strengholt is creative director in het VPRO Medialab en als innovatie-lead verbonden aan de afdeling Innovatie en Digitale Media van de VPRO. William de Bruijn is sinds jaar en dag researcher bij Tegenlicht en het analoge geweten van dit archief voor de toekomst. In deze deelsessie nemen zij je mee door het gevolgde proces, langs prototypes en gemaakte keuzes, en lichten het voorlopige eindresultaat toe.

 

Social media: meten is weten (voor de redacteur)

Hoe krijg je inzicht in de effectiviteit van de verschillende online platforms? In deze inspiratiesessie legt Martin Koekenberg je uit hoe je bereik meet op platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram én hoe je deze gegevens vertaalt naar een goede Social Media Strategie. Want ‘Meten is weten’!

Martin Koekenberg is een pionier op het gebied van digitale communicatie en heeft met veel verschillende omroepen samengewerkt, zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau. Hij was jarenlang bestuurder bij de lokale omroep van zijn woonplaats, Zwolle.

 

Radiomaken als een pro (voor de audiomaker)

Tijdens deze inspiratiesessie leert Pierre Papa lokale radiomakers hoe je beter kunt worden in het maken van een radioprogramma. Waar let je op bij de redactie, productie en natuurlijk presentatie? En wat zijn de ultieme tips voor talenten die dromen van een carrière bij een landelijke omroep?

Pierre begon zijn radiocarrière in 1992 als dj op Radio 3FM. In 2003 begon hij met het coachen van jong radiotalent. Veel van deze talenten, die vaak ook gestart zijn bij de lokale omroep, zijn doorgestroomd naar landelijke radiostations.

 

15.40 – 16.30 uur: plenaire afsluiting / netwerkborrel

Tijdens deze dag was het ook mogelijk om in gesprek te gaan met de medewerkers van de NLPO.

Archief: NLPO Inspiratiedag 9 april 2022

expand_more

Op zaterdag 9 april vond de derde editie van de NLPO Inspiratiedag plaats.

De NLPO Inspiratiedag wordt georganiseerd voor alle bestuurders en omroepmedewerkers van de lokale publieke omroep. We starten en eindigen de dag met plenaire sessies. Tussendoor gaan de deelnemers in 3 blokken van 4 inspiratiesessies uiteen. Alle inspiratiesessies worden gegeven door professionals uit de mediasector.

Deelnemen

De NLPO inspiratiedag wordt hybride georganiseerd. Dat betekent dat je de inspiratiesessies fysiek kan bijwonen vanuit Beeld en Geluid in Hilversum, maar dat het ook mogelijk is om digitaal deel te nemen via een livestream. Deelname aan de NLPO Inspiratiedag is gratis.

Klik hier om je aan te melden!

 

Programma:

10.15 – 10.45 uur: (Online) Inloop


10.45 – 10.55 uur: Plenaire opening

Welkom door directeur-bestuurder Marc Visch


11.00 – 12.00 uur: Eerste keuzeblok inspiratiesessies (Kijk hieronder voor een uitgebreide omschrijving van de verschillende inspiratiesessies)

Optie 1: Filmen met je smartphone door Hoens Creative
Optie 2: Hoe professionaliseer ik mijn lokale omroep door Bert van Valburg – aangeboden door het CvO
Optie 3: Sportverslaggeving door NOS Studio Sport door Arno Vermeulen en Jeroen Grueter
Optie 4: Presenteren van een nieuwsprogramma door Roos Moggré


12.00 – 12.30 uur: Pauze


12.30 – 13.30 uur: Tweede keuzeblok inspiratiesessies (Kijk hieronder voor een uitgebreide omschrijving van de verschillende inspiratiesessies)

Optie 1: Ombudsjournalistiek: project ZuidWest door Hans-Jorg van Broekhoven en Pepijn Vermunt
Optie 2: Diversiteit & inclusiviteit door Annemarie de Jong en Frans Jennekens
Optie 3: Presentatietechnieken door Petra Strik
Optie 4: De basis van podcasting door Timo Kamst


13.45 – 14.45 uur: Derde keuzeblok inspiratiesessies (Kijk hieronder voor een uitgebreide omschrijving van de verschillende inspiratiesessies)

Optie 1: De basis van cameratechniek door Hoens Creative
Optie 2: Online je publiek bereiken door Elger van der Wel
Optie 3: Crossmediale radio maken door Rob Janssen
Optie 4: Effectief brainstormen door Mireille van der Werff en Katinka Wals


14.50 – 15.00 uur: Plenaire afsluiting 

Muzikale improvisatie wrap up van de dag


15.00 – 15.30 uur: Netwerkborrel voor de fysiek aanwezigen 

Inspiratiesessies 11.00 – 12.00 uur

 

Filmen met je smartphone | Hoens Creative

De camera in je smartphone is inmiddels zo goed dat hij steeds vaker wordt ingezet bij professionele opnames. Vroeger kon je alleen hoge kwaliteit opnames maken met een uitgebreide cameraset, maar tegenwoordig is de apparatuur steeds minder relevant. Groot internationaal nieuws wordt regelmatig met een telefoon van een verslaggever gefilmd.

Deze inspiratiesessie is voor iedere omroepmedewerker. Vaak zijn vrijwilligers van de omroep eerder op locatie dan een cameraman. Er gebeurt iets wat je wilt vastleggen, maar hoe kun je dat het beste doen? In deze sessie krijg je voldoende basistips om zelf aan de slag te kunnen. Neem ook je telefoon mee, want we gaan gelijk wat experimenteren.

 

Over:

Hoens Creative is een kenniscentrum dat technisch en creatieve oplossingen levert op het gebied van video. Ze leveren mankracht en de nieuwste apparatuur en gadgets voor verschillende soorten producties. Hoens is een erkend leerbedrijf. De medewerkers en trainers zijn dagelijks actief als camera- of geluidsman/vrouw en velen zijn zelf begonnen bij de lokale omroep.

 

Hoe professionaliseer ik mijn lokale omroep? | Bert van Valburg – deze inspiratiesessie wordt aangeboden door het College van Omroepen van de NLPO

Hoe zorg je als lokale omroep voor een goede band met de gemeenten waarvoor je een aanwijzing hebt? Hoe neem je ze mee in de professionaliseringsplannen van jouw omroep? En hoe laat je de gemeente(n) meedenken over aanvullende financiering die voor die professionalisering benodigd is? Vragen die de leidraad vormen voor deze inspiratiesessie onder leiding van Bert van Valburg. In gezamenlijkheid wordt tijdens de bijeenkomst aan de hand van voorbeelden nagedacht over antwoorden op deze vragen. Daarbij geldt dat die antwoorden voor elke omroep weer anders kunnen zijn.

 

Over:

Bert van Valburg is eigenaar van Media Adviseurs Nederland. Hij werkt al voor tientallen gemeenten en omroepen in diverse rollen. Ook voor de NLPO is Bert betrokken (geweest) bij diverse projecten, onder meer in de streken Oost-Brabant en de IJmond.

 

Sportverslaglegging door NOS Sport | Arno Vermeulen en Jeroen Grueter

In deze interactieve inspiratiesessie, geleid door bekende gezichten en stemmen achter NOS Sport, gaat het een uur lang over sport en sportverslaggeving. Arno Vermeulen en Jeroen Grueter zie en hoor je regelmatig voorbijkomen in de voetbalprogramma’s van de NOS. In deze sessie delen zij hun (internationale) ervaringen en geven ze tips voor (lokale) sportverslaggeving. De inhoud van de sessie wordt bepaald aan de hand van de door de deelnemers aangeleverde vragen. We vragen iedere deelnemer daarom om vooraf een of meerdere vragen te sturen naar evenementen@nlpo.nl.

Uiteraard ben je ook van harte welkom op deze inspiratiesessie als je geen sportverslaggever, maar wel sportliefhebber bent.

 

Over:

Deze sessie wordt georganiseerd door NOS Sport. Arno Vermeulen is chef commentatoren bij NOS Sport en commentator. Ook is hij geregeld ‘duider’ in Nieuwsuur, NOS Studio Voetbal en op radio en internet. Voetbal volgt hij het meest intensief, maar hij geniet ook van andere topsport. Jeroen Grueter deed in de achtertuin van zijn ouderlijk huis al luidkeels verslag van zijn eigen acties terwijl hij onbedoeld planten, fietsen en tuinhek aan flarden schoot. Ook hij is commentator bij NOS Sport, maar je kunt zijn stem ook kennen van het voetbalspel FIFA.

 

Presenteren van een nieuwsprogramma | Roos Moggré

In deze sessie leer je hoe een nieuwsprogramma tot stand komt. Aan bod komt onder meer waar je op moet letten bij het schrijven van een presentatietekst en het presenteren voor camera, maar ook zaken zoals onderwerpkeuze, interviewtechnieken en het maken van reportages worden besproken.

 

Inspiratiesessies 12.30 – 13.30 uur

 

Ombudsjournalistiek: Project ZuidWest | Hans-Jorg van Broekhoven & Pepijn Vermunt ZW TV

Een lokale omroep brengt nieuws en actualiteiten over gebeurtenissen in de gemeente. Maar kan het ook als breekijzer functioneren in zaken tussen bijvoorbeeld inwoners, bedrijven en de politiek?

Bij streekomroep ZuidWest hebben ze daar de afgelopen twee jaar ervaring mee opgedaan dankzij het aanstellen van een zogenoemde ombudsjournalist. Inwoners en organisaties die geen idee meer hebben waar ze met hun verhaal en probleem terecht kunnen, worden opgeroepen om dat te delen met de omroep. Wat leverde die oproep op? Hoe bepaal je waarmee je aan de slag gaat en wie je teleurstelt? En wat zou een ombudsjournalistiek voor andere omroepen kunnen betekenen? Ombudsjournalist Hans-Jorg van Broekhoven en eindredacteur Pepijn Vermunt delen hun ervaringen tijdens deze bijeenkomst.

Over:

Hans-Jorg van Broekhoeven is sinds twee jaar parttime ombudsjournalist voor streekomroep ZuidWest. In die functie heeft hij al menig verhaal gemaakt met impact op de lokale samenleving. Pepijn Vermunt is al jarenlang verbonden aan streekomroep ZuidWest, waaronder als presentator eindredacteur van de nieuwstak van de omroep, dat de naam ZuidWest Update draagt.

 

Diversiteit en inclusiviteit | Annemarie de Jong & Frans Jennekens 

Steeds meer mediabedrijven hebben diversiteit hoog op de agenda staan en willen een stap naar inclusieve journalistiek maken. In alles zoveel mogelijk een afspiegeling van de samenleving zijn. Maar waarom is dat belangrijk? En hoe maak je die stap?

Voor een lokale omroep betekent dit dat je kritisch kijkt naar de diversiteit van de mensen in beeld en achter de microfoon. Ook als het gaat om kleur, afstand tot de arbeidsmarkt, seksuele geaardheid en leven met een (lichamelijke) beperking. Het doel is dat zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en lezers zich herkennen in jouw programma’s en willen horen bij jouw organisatie. Op die manier is de lokale omroep er voor iedereen binnen de samenleving. De sessie is een opmaat naar de training op woensdagavond 15 juni 2022 in Amsterdam.

 

Over:

Annemarie de Jong en Frans Jennekens zijn de trainers. Zij hebben hun sporen verdiend in de journalistiek en hebben een bewezen expertise opgebouwd in het organiseren van diversiteit bij omroepen in binnen- en buitenland.

 

Presentatietechnieken | Petra Strik

Succesvol presenteren is veel meer dan alleen de juiste woorden gebruiken. Je wilt dat je boodschap beklijft bij je publiek. Maar hoe doe je dat? Een boeiend verhaal vertellen is één, maar door tijdens je presentatie ook slim gebruik te maken van je stem, lichaamstaal en verschijning breng je je verhaal succesvol(ler) over. Je leert er alles over in deze interactieve inspiratiesessie.

Over:

Petra Strik begeleidt presentatoren voor televisie. Na haar studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de RUG, ging zij werken bij AT5. Daar heeft zij zich alle facetten van het televisie maken eigen gemaakt: van regisseur tot uitvoerend producent, van programmamaker tot adjunct- hoofdredacteur. In 2002 stapte zij over naar de AVRO, waar zij één van de programmaleiders werd. Sinds 2006 zet zij vanuit haar bedrijf Strikt Persoonlijk haar talent in om het beste uit de presentatoren naar boven te halen.

 

De basis van podcasting | Timo Kamst

Ben jij een verslaggever, radiomaker of redacteur en wil je je verdiepen in het maken van een podcast? Dan is deze inspiratiesessie interessant voor jou. Een goede verslaggever of radiopresentator is namelijk niet per definitie ook een goede podcastmaker. Als verslaggever ben je gewend om verslag te doen van wat er gaande is, terwijl een podcast draait om het verhaal wat je wilt vertellen. In deze sessie neemt trainer Timo Kamst de belangrijkste aandachtspunten met je door. De sessie is een opmaat naar de volledige training op zaterdagmiddag 18 juni 2022 in Venlo.

Over:

Timo Kamst ontdekte en trainde de afgelopen twaalf jaar meer dan vijftig radiopresentatoren. Zijn liefde voor de lokale omroepen steekt Timo niet onder stoelen of banken, zo is hij al jaren een zeer betrokken jurylid bij de Lokale Media Awards.

 

Inspiratiesessies 13.45 – 14.45 uur

De Basis van de cameratechniek | Hoens Creative

 

Ben je cameraman of -vrouw bij je lokale omroep of wil je meer weten over camera’s? Dan mag je deze inspiratiesessie niet missen. We starten de sessie in de pre-productie fases. Want de keuzes die je maakt in de voorbereiding zijn allesbepalend voor het eindproduct. Daarna zoomen we in op tips en tricks voor camera en licht met daarbij herkenbare voorbeelden. Uiteraard kun je zelf ook je camera-technische vragen stellen aan de trainers van Hoens. Deze sessie is leerzaam voor beginnende filmers, maar bevat ook goede tips en inspiratie voor meer ervaren cameramensen.

Over:

Hoens Creative is een kenniscentrum dat technisch en creatieve oplossingen levert op het gebied van video. Ze leveren mankracht en de nieuwste apparatuur en gadgets voor verschillende soorten producties. Hoens is een erkend leerbedrijf. De medewerkers en trainers zijn dagelijks actief als camera- of geluidsman/vrouw en velen zijn zelf begonnen bij de lokale omroep.

 

Crossmediale radio maken | Rob Janssen

Een sessie voor de liefhebber van audio, radio en podcast. Rob Janssen (Rob van de Radio) is begonnen bij de lokale omroep en vanuit daar doorgegroeid naar de landelijke radio.

In deze sessie wordt hij geïnterviewd over hoe hij die stap heeft kunnen maken en welke tips hij heeft voor de radiomakers van toekomst. Daarnaast gaan we uitgebreid in gesprek over het maken van radio en podcast met een lach. Waarbij Rob uiteraard om tips zal worden gevraagd. Tijdens de sessie kun je als deelnemer ook vragen stellen aan Rob. Wil je zeker weten dat jouw vragen worden voorgelegd? Stuur deze vraag dan alvast naar evenementen@nlpo.nl.

 

Over:

Op zijn vijftiende maakt Rob een jaar lang een televisieprogramma bij de lokale omroep van Maas en Waal. Hij maakt voor KermisFM zijn eerste radioprogramma. Hij wordt opgepikt door 3FM, dat hem naar GLOW FM stuurt om meters te maken met een radioprogramma. Met de presentatie van Rob’s Grote Zondagmiddag Radiospektakelshow bij GLOW FM wint Rob in 2016 de Lokale Omroep Award Presentatietalent. Daarna heeft hij verschillende programma’s gemaakt op 3FM. Op dit moment is hij iedere doordeweekse avond te horen op 3FM. Van zijn vrijdagavondprogramma Partij voor de Vrijdag is ook een podcast.

 

Online je publiek bereiken | Elger van der Wel

Hoe kun je je publiek bereiken en betrekken bij wat je maakt? Dat is de vraag die in deze sessie centraal staat. Elger geeft je praktische tips waar je (zelfs) als lokale omroep met weinig budget mee aan de slag kunt. Het belangrijkste daarbij is allereerst goed inzicht te krijgen in wat je publiek wil. Deze sessie helpt je om kritisch te kijken naar wat je maakt. Aan het eind heb je een aantal frisse inzichten in hoe je online je publiek (beter) kunt bereiken.

Over:

Elger van der Wel helpt mediaorganisaties met digitale ontwikkelingen. Ook produceert hij podcasts. Elger was zendermanager en programmamaker bij de lokale omroep Glow FM. Bij de NOS was hij onder meer Product Owner van NOS.nl en oprichter van het NOS Lab.

 

Effectief brainstormen | Mireille van der Werff en Katinka Wals 

Hoe breng je de content van je lokale omroep op een nieuwe en enthousiasmerende wijze naar je publiek, zonder je journalistieke waarden uit het oog te verliezen? Tijdens deze inspiratiesessie leer je om open te staan voor nieuwe ideeën en om een omgeving te creëren waarin creativiteit en innovatie voedingsbodem vinden. Tijdens deze inspiratiesessie blijf je niet stil zitten, maar ga je direct met de andere (online) aanwezige deelnemers aan de slag.

 

Over:

Mireille van der Werff is een zeer ervaren radio-regisseur. Ze werkt op dit moment voornamelijk voor NPO Radio 1. Katinka Wals is naast regisseur en producent van online learning, een bevlogen trainer op het gebied van storytelling.

Archief: NLPO Inspiratiedag 6 november 2021

expand_more

Op zaterdag 6 november 2021 vond de tweede editie van de NLPO Inspiratiedag plaats. De NLPO Inspiratiedag werd hybride georganiseerd. Dat betekent dat deelnemers de inspiratiesessies fysiek konden bijwonen vanuit Beeld en Geluid in Hilversum, maar dat het ook mogelijk was om digitaal deel te nemen via een livestream. Er waren 80 deelnemers op locatie en ruim 130 deelnemers online. Het was een geslaagde dag met een goede sfeer en, last but not least, met interessante, praktische inspiratiesessies.

Een aantal inspiratiesessies zijn online terug te kijken. Bekijk hieronder welke sessies dat zijn.

 

De foto’s van de NLPO Inspiratiedag zijn hier te zien.

 

Programma:

10.00 – 10.30 uur: (Online) Inloop


10.30 – 10.40 uur: Plenaire opening

Welkom door directeur-bestuurder Marc Visch


10.45 – 12.00 uur: Eerste keuzeblok inspiratiesessies (Kijk hieronder voor een uitgebreide omschrijving van de verschillende inspiratiesessies)

Optie 1: Ga in gesprek met het College van Omroepen van de NLPO
Optie 2: Presentatietechnieken door Sanne Boswinkel
Optie 3: De kracht van inhoudelijke montage door Gert de Graaff
Optie 4: Haal meer uit jullie YouTube kanaal door Grietje Evenwel van ‘de Videomakers’
Optie 5: Wat kan een moderne ICT’er bijdragen binnen een lokale omroep? door Herman Robers
Optie 6: Audiovormgeving bij journalistieke storytelling door Timo Kamst


12.00 – 12.30 uur: Pauze


12.30 – 13.45 uur: Tweede keuzeblok inspiratiesessies (Kijk hieronder voor een uitgebreide omschrijving van de verschillende inspiratiesessies)

Optie 1: Fondswerving in de journalistiek door Lejo Siepe
Optie 2: De kunst van het vragen stellen door Coen Verbraak
Optie 3: Lokale verhalen maken: van dagelijkse sleur tot primeur door Thomas Kusters
Optie 4: Journalistiek op sociale media door Nisrine Sahla van ‘NOS stories’
Optie 5: Vastbijten in de gemeenteraad door Henk ten Harkel
Optie 6: Het geheim voor een succesvol nieuwsprogramma op de radio door Martijn van Dijk


14.00 – 14.20 uur: Plenaire afsluiting 

Anne Jan Toonstra (cabaretier en muzikant): Dit Is Ook Lokale Omroep


14.30 – 15.00 uur: Netwerkborrel voor de fysiek aanwezigen 

 

Optie 1: Ga in gesprek met het College van Omroepen van de NLPO

Het College van Omroepen, de vertegenwoordiging van de lokale omroepen binnen de NLPO, gaat in op de punten die zij dit jaar hebben behandeld. Ook zullen alle klankbordgroepen besproken worden. Het College van Omroepen is het adviesorgaan van de NLPO en overlegt namens alle aangesloten lokale omroepen met het NLPO-bestuur. Ze kunnen gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over beleidsmatige zaken die voor de omroepen van belang zijn. Het college hoort graag van omroepen welke thema’s of onderwerpen zij graag onder de aandacht willen brengen van het college tijdens deze sessie op de Inspiratiedag.

Deze sessie is helaas niet online terug te kijken.


 

Optie 2: Presentatietechnieken door Sanne Boswinkel

Tijdens de inspiratiesessie presentatietechnieken doorlopen we drie stappen die allemaal te maken hebben met redactionele en journalistieke keuzes. Sanne geeft toelichting en handvatten voor de selectie, behandeling en presentatie van de onderwerpen. Maar bovenal zal zij onderbouwen wat een presentator een goede presentator maakt. Het wordt een leuke bijeenkomst met veel ruimte voor vragen.

Deze inspiratiesessie is interessant voor eindredacteuren, redacteuren en presentatoren van journalistieke en informatieve programma’s.

Over Sanne Boswinkel: 

Als scholier neusde ik al af en toe rond bij de omroep in de B-driehoek. Tijdens mijn opleiding aan de School voor Journalistiek werkte ik bij SophiaTV in het Rotterdamse kinderziekenhuis. Radio werd mijn grote liefde. Na school volgden Radio Rijnmond (8 jaar), Omroep West (5 jaar) en (toch televisie!) RTLNieuws (15 jaar). Sinds 10 jaar ben ik naast presentator ook trainer. Zo trainde ik bijvoorbeeld het aanstormend talent bij RTLZ, maar ik train ook als ZZP-er. Ik woon in Noordwijkerhout en werk tegenwoordig 3 dagen per week als projectleider Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek.

Deze sessie is online terug te kijken:

 


Optie 3: De kracht van inhoudelijke montage door Gert de Graaff

Aan de hand van heel veel film- en tv-voorbeelden laat Gert de Graaff je tijdens deze inspiratiesessie in sneltreinvaart zien en ervaren wat beeld zoal met je doet en wat de kracht van montage hierin is. Hij geeft heldere handvatten waarmee je schijnbaar ongeordend materiaal kunt omtoveren tot een kort en logisch beeldverhaal en hoe je daarin montage grotendeels onzichtbaar kunt maken. Beeldtaal blijkt net als spreektaal haar eigen grammaticale regels te hebben, die – als je ze eenmaal kent – makkelijk toepasbaar zijn.

Over Gert de Graaff:

Gert de Graaff is filmmaker, trainer in de taal van het beeld, coach, editor en cameraman. In 1987 is hij cum laude afgestudeerd aan de Filmacademie met de bekroonde eindexamenfilm Twee. Vol enthousiasme en plezier geef ik al zo’n 25  jaar trainingen in de taal van het beeld (www.gravioli.nl).

Deze sessie is nog niet online terug te kijken.

 


Optie 4: Haal meer uit jullie YouTube kanaal door Grietje Evenwel van ‘de Videomakers’

In deze sessie gaan we in op de werking van het platform YouTube: wat maakt dat de ene video wel door YouTube aan een kijker wordt aangeboden en de andere niet? Als je weet hoe YouTube jouw video beoordeelt, dan weet je ook hoe je je video zo goed mogelijk aan YouTube kunt aanbieden. Gaat elke video dan viral? Nee, dat is zeker niet het doel! Ook op ons eigen kanaal streven we daar niet naar. Maar je video bij zo veel mogelijk geïnteresseerden terecht laten komen, dat is wel zo fijn.

We gaan bekijken welke factoren maken dat YouTube je video aan meer mensen toont. Ook onderzoeken we waar je kijker (onbewust) naar kijkt, nog voordat er 1 seconde van je item bekeken is. Tenslotte gaan we dieper in op het inrichten van je kanaal in het algemeen. Deze sessie is zeker geschikt voor jou als je een beginner bent op het gebied van YouTube, of als jullie in de toekomst meer met YouTube willen gaan doen.

Over Grietje Evenwel: 

In 2016 begon ik samen met Riske ‘de Videomakers’: een platform waar we onze kennis rondom video en fotografie delen, met een website vol blogs, cursussen en natuurlijk: een Youtubekanaal. We begonnen met niks: 0 abonnees en 0 video’s. Inmiddels is ons kanaal en de community die daarbij hoort aardig gegroeid, en leerden wij onderweg een hoop over wat wel en niet werkt op Youtube. Wat zijn belangrijke factoren voor Youtube om te bepalen of jouw video aan anderen wordt aangeraden? En hoe richt je je kanaal goed in? De kennis die wij hebben opgedaan deel ik graag met je tijdens mijn inspiratiesessie!

Deze sessie is online terug te kijken:

 


Optie 5: Wat kan een moderne ICT’er bijdragen binnen een lokale omroep? door Herman Robers 

Met wat programmeerkennis en creativiteit kun je ook zonder grote investeringen professionele resultaten bereiken. Sinds het begin van de corona-uitbraak houdt de redactie van de WOS handmatig diverse coronacijfers bij. Maar kan dit niet slimmer, grafischer en overzichtelijker? Immers, het RIVM publiceert open data over de coronacijfers per gemeente. Zo ontstond het idee voor een lokaal coronadashboard. Met elke dag een automatisch gegenereerde afbeelding die het aantal vastgestelde besmettingen bevat en diverse grafieken waarin je per gemeente kunt bekijken hoe het virus zich ontwikkeld heeft. In deze sessie laat ik zien hoe we vorig jaar zo’n coronadashboard hebben gemaakt voor op de website (https://wos.nl/coronadashboard), met gebruik van open data, open-source en API koppelingen richting de website.

Over Herman Robers:

Herman Robers is begonnen in Valkenswaard bij de VOS als radiomaker. Na zijn studietijd en zijn verhuizing richting het westen van het land is hij in 2006 als vrijwilliger begonnen bij de WOS (Westland, Midden-Delfland, Maassluis), eerst als radiomaker, maar gaandeweg meer in de techniek bij de omroep. Professioneel houdt Herman zich bezig met networking en security, en dat komt mooi van pas bij het in de lucht houden van de technische infrastructuur van de omroep.

Deze sessie is online terug te kijken:

 


Optie 6: Audiovormgeving bij journalistieke storytelling door Timo Kamst

Timo Kamst geeft samen met PURE Jingles een presentatie over journalistieke storytelling en het gebruik van audiovormgeving daarbij. Hoe kun je redactionele inhoud versterken met audio? Door hun kennis te bundelen geven voormalig radio-dj, podcast producer en presentatietrainer Timo Kamst en audiovormgever PURE Jingles een inspirerende sessie voor iedereen die meer wil halen uit zijn of haar audio-items.

Over Timo Kamst:

Timo Kamst is voormalig radio-dj en podcast producer en presentatietrainer.

Deze sessie is online terug te kijken:

 

Optie 1: Fondswerving in de journalistiek door Lejo Siepe

Wil jij weten waar je het benodigde geld vandaan kunt halen binnen de journalistiek? Wil jij ontdekken wat je het beste wel en niet kunt doen als het gaat om fondswerving? Laat Lejo jou in deze sessie meenemen in de wereld van de journalistiek en fondswerving!

Over Lejo Siepe:

Lejo Siepe is een zelfstandige journalist en werkt al dertig jaar als ZZP’er in – met name- de audio visuele sector: hij werkte onder meer jarenlang voor het VPRO programma Argos (Onderzoeksjournalistiek), voor OVT, voor de NTR/ VARA/ HUMAN en voor Stichting Beeldlijn. Hij maakt reportages, documentaires en interviews. In samenwerking met de NVJ-Academy verzorgt hij samen met het Media Trainings Centrum Noord- Nederland workshops en cursussen. “Journalistiek is een prachtig vak, maar ook een moeilijk ambacht.” Hij maakte meerdere radio en televisie documentaires, waaronder de prijswinnende film ‘Kopland; Taal van het verlangen.’ Siepe was praktijkdocent aan de Hanzehogeschool Groningen, afdeling communicatie en media. Hij schreef vijf boeken, waaronder een biografie over Fre Meis.

Deze sessie is helaas niet online terug te kijken.

 


Optie 2: De kunst van het vragen stellen door Coen Verbraak

Coen Verbraak is journalist en programmamaker. Hij vertelt je over hoe je een (journalistiek) interview moet voorbereiden en over de juiste vragen kunt nadenken. Hij ziet interviewen als een manier van denken en legt je uit hoe je dat aanpakt. Daarbij wordt vooral ook benoemd wat er mis kan gaan en hoe je dat kunt voorkomen. Wil je weten hoe je je interviews beter kunt voorbereiden en afnemen? Dan is deze sessie zeker interessant.

Over Coen Verbraak:

Coen is journalist en programmamaker. Hij is verbonden aan NRC Handelsblad, maart radio- en televisieprogramma’s. Ook publiceert hij sinds 1995 regelmatig boeken. In april 2020 verscheen bij Thomas Rap zijn boek Oorlogskinderen.

Deze sessie is helaas niet online terug te kijken.

 


Optie 3: Lokale verhalen maken: van dagelijkse sleur tot primeur door Thomas Kusters

Op elke redactie zijn er wel eens dagen dat de hoofdredacteur of chef niet tevreden is over de besproken onderwerpen voor het nieuwsbulletin. De onderwerpen zijn te weinig lokaal, niet zo onderscheidend of simpelweg niet urgent genoeg. Dat kan komen omdat bepaalde onderwerpen niet op je netvlies staan, bijvoorbeeld omdat bepaald beleid jou niet raakt (geen hond, geen elektrische auto, geen thuiszorg, niet lid van een sportvereniging). Toch is het zaak om ook dan scherp te blijven op dergelijke onderwerpen. Thomas Kusters laat je nadenken over zaken waar je al snel overheen kijkt en laat je journalistieke vragen stellen bij het alledaagse.

Over Thomas Kusters:

Thomas Kusters (34 jaar), freelance journalist, is al jaren actief in lokale, regionale journalistiek. Zo was hij tussen 2008 en 2019 werkzaam voor de Limburgse regionale omroep L1. Hij was daar redacteur, verslaggever en researcher en werkte onder meer aan de zaak Nicky Verstappen. In 2019 en 2020 was hij projectleider lokale onderzoeksjournalistiek voor de lokale omroepen Studio 040, Dtv, WOS en Omroep Venlo. Maar Thomas weet ook wat het is om in de landelijke journalistiek te werken. Zo is hij sinds 2014 voor de NOS werkzaam als binnenlandredacteur. Kusters deelt zijn kennis graag, niet alleen tijdens de Inspiratiedag van de NLPO, ook bij trainingen en workshops aan lokale journalisten.

Deze sessie is online terug te kijken:

 


Optie 4: Journalistiek op sociale media door Nisrine Sahla van ‘NOS stories’

Nisrine is begonnen bij de lokale omroep en maakte daar radio met 3 vriendinnen. Ook maakte ze daar tv-items. Ze gaat de deelnemers uitleggen hoe NOS stories met vallen en opstaan tot stand is gekomen. Zij vertelt aanvullend wat je juist wel en juist niet moet doen als je online succesvol wilt zijn. Ze deelt haar ervaring en vertelt waar er winst te behalen valt voor lokale omroepen. Wil je dat Nisrine tips geeft op basis van de online kanalen van jouw omroep? Stuur dan een link naar je video, post of kanaal door naar info@nlpo.nl.

Over Nisrine Sahla:

Nisrine Sahla is redacteur en verslaggever bij NOS Stories. Een droom die uitkwam, want ze wilde altijd journalist worden. Ze heeft gestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Voor haar werk bij Stories gaat ze op zoek naar onderwerpen die binnen hun doelgroep spelen. Ze doet research, neemt de interviews af en presenteert de video’s op YouTube zoals de serie De Waarheid Over. Daarnaast doet ze ook verslag van bijzondere events voor Snapchat en live Q&A’s met BN’ers/YouTubers/Influencers op Instagram. Ze is een van de gezichten van NOS Stories, maar doet ook achter de schermen veel bureauwerk.

Deze sessie is online terug te kijken:

 


Optie 5: Vastbijten in de gemeenteraad door Henk ten Harkel

Hoe lees je een gemeentelijke begroting? Wie moet je absoluut in de gaten houden tijdens een raadsvergadering? Hoe kun je grip houden op gemeentelijke regelingen en samenwerkingsverbanden? En hoe kies je welke onderwerpen je volgt en welke je laat zitten? Zomaar wat zaken die op je afkomen als je politiek verslaggever bent voor jouw lokale omroep. En met de gemeenteraadsverkiezingen op komst zijn die vragen misschien wel relevanter dan ooit. In de inspiratiesessie Vastbijten in de gemeenteraad bespreekt Henk ten Harkel van lokale omroep 1Twente aan de hand van voorbeelden een aantal van deze kwesties. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen en ervaringsverhalen.

Over Henk ten Harkel:

Henk ten Harkel (65 jaar) is al sinds jaar en dag aan de lokale journalistiek verbonden. Zo werkte hij ruim dertig jaar voor de Twentse Courant Tubantia, onder meer in de functie van verslaggever en redactiechef. Toch komt Henk eigenlijk uit het onderwijs, waar hij tot begin jaren 90 in actief was. Inmiddels de Twentenaar al bijna drie jaar verbonden aan lokale omroep 1Twente waar hij hoofdredacteur is en sturing geeft aan projecten als ‘OmArm Enschede’ en ‘Ik teken voor 80’

Deze sessie is online terug te kijken:

 


Optie 6: Het geheim voor een succesvol nieuwsprogramma op de radio door Martijn van Dijk

Martijn van Dijk is samensteller van het programma MAX Nieuwsweekend. Hij is begonnen als programmaker bij de lokale omroep en is nu de drijvende kracht achter dit zaterdagochtendprogramma van Radio 1 met presentatoren Mieke van der Weij en Peter de Bie. Nieuwsweekend is al jaren het best beluisterde programma op Radio 1. Is er een geheim voor dat succes? Doen zij als redactie iets wat niemand anders op de zender doet? Hebben ze een herkenbaarder format, betere presentatoren, opvallendere onderwerpen, boeiendere gasten en voelen ze perfect aan wat de luisteraar wil horen? Het zou zomaar kunnen. Maar het zou ook kunnen dat het succes hem in hele andere dingen zit. Dingen die makkelijker op te pakken zijn voor lokale programmakers dan je vooraf zou denken.

Deze sessie is online terug te kijken: