Kijkwijzer is een instrument voor omroepen om verantwoordelijkheid te nemen bij het beschermen van jonge kijkers. Het helpt omroepen om programma’s en films te classificeren op basis van mogelijke schadelijke inhoud, zodat ouders en verzorgers weten wat mogelijk schadelijk is voor kinderen en wat niet. Het toepassen van Kijkwijzer is voor lokale omroepen verplicht. Bekijk voor meer informatie ook de video en folder onderaan deze pagina.
Kijkwijzer is geïntroduceerd door NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media) en is de standaard voor het beoordelen van audiovisuele content in Nederland. Het is soms lastig om te bepalen welke content mogelijk schadelijk kan zijn voor jongere kijkers, vooral omdat lokale content vaak erg divers is. Toch is classificering over het algemeen al eerder nodig dan men denkt. Een paar voorbeelden:
- Een documentaire over lokale geschiedenis kan scènes of afbeeldingen bevatten van oorlogen of andere gewelddadige gebeurtenissen.
- Het uitzenden van (muziek)clips waarin (vaak onbewust) fragmenten zitten van drankgebruik, geweld, aanstootgevend gedrag of grof taalgebruik.
- Een educatief programma, serie of film kan thema’s behandelen die schadelijk zijn voor jonge kijkers, zoals drugsgebruik, seksualiteit of grof taalgebruik.
- Een lokaal opsporingsprogramma waarin bijvoorbeeld een overval wordt nagespeeld kan elementen bevatten die schadelijk zijn voor jonge kijkers.
- Een uitgebreid programma over een dorpsfeest kan een dergelijk gebruik van alcohol laten zien die schadelijk is voor sommige leeftijdsgroepen.
De NLPO inventariseert op dit moment de hoeveelheid schadelijke content bij lokale omroepen. Heb je content die je hebt vertoond of wilt vertonen die geclassificeerd dient te worden? Meld je dan bij de NLPO via het formulier onderaan deze pagina. Let op: lokale omroepen zijn altijd zelf verantwoordelijk voor het coderen van hun content. Het niet of verkeerd classificeren van programma’s kan leiden tot klachten en in sommige gevallen tot sancties van de toezichthoudende instanties. Wil je schadelijke content uitzenden? Zorg dan dat je zelf een codeur opleidt en neem daarover contact op met Kijkwijzer via info@kijkwijzer.nl of 085 401 16 90. Na de zomer organiseert de NLPO een informatiebijeenkomst over Kijkwijzer en wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een gezamenlijke codeur vanuit de NLPO.