De klankbordgroepen maken de noodzakelijke aansluiting met de dagelijkse praktijk. De groepen bestaan uit de verschillende lagen omroepmedewerkers die de NLPO voeden op basis van expertise en ervaring. De klankbordgroepen zijn een instrument om te komen tot afstemming van beleidsvorming en beleidsbepaling voor de sector als geheel. De klankbordgroepen kijken mee, denken mee en volgen de ontwikkelingen op de diverse domeinen met als doel om zowel intern als extern draagvlak te creëren voor het beleid van de NLPO.
Concreet adviseren de klankbordgroepen het College van Omroepen en de Raad van Bestuur van de Stichting NLPO op verschillende domeinen over het beleid op lange termijn en de jaarlijkse prioriteitstelling ten behoeve van het jaarplan. Om tot dergelijk adviezen te kunnen komen wordt de klankbordgroep gevoed en ondersteund door het bureau van de NLPO. Tevens kan de klankbordgroep zich laten bijstaan door externe deskundigen en op deelgebieden werkgroepen in het leven roepen.
De NLPO kent 4 klankbordgroepen
Doelstelling klankbordgroep
De klankbordgroep Sectorontwikkeling Algemeen is het domein waar alle domeinen samenkomen tot één visie op de toekomst van de lokale omroepsector. Het is van belang dat in deze klankbordgroep niet alleen alle soorten lokale publieke media-instellingen vertegenwoordigd zijn, maar ook alle disciplines die van belang zijn voor die toekomst zoals journalistiek, politiek en bestuurlijk. De leden adviseren bij de ontwikkeling van een visie op de toekomst van de lokale publieke omroep binnen het Nederlandse mediabestel in het algemeen en binnen de publieke omroep in het bijzonder.
Samenstelling klankbordgroep
Leden per 1 januari 2022:
Michiel Bosgra (Studio040), Pieter Bon (Omroep Tilburg), Aart den Haan (WOS), Ton van Wijngaarden (RTV Dordrecht), Richard van der Veen (Streekstad Centraal), Ruud Bochardt (GooiTV), Henk Otter (RTV1) en Ferdinand van Wijk (GL8 Media). Flip van Willigen (1Twente) fungeert als voorzitter namens het College van Omroepen.
De manier waarop de klankbordgroepen zijn samengesteld is terug te vinden in het samenstellingsdocument klankbordgroepen.
Doelstelling klankbordgroep
Kritisch meedenken over het NLPO-beleid op het terrein van lineaire en non-lineaire diensten en de toepasselijkheid daarvan binnen de lokale omroep sector én over de collectieve diensten die de ambities van de sector in het kader van de professionalisering ondersteunen.
Samenstelling klankbordgroep
Leden per 1 februari 2021:
Valentijn Siebrands (RTV Rheden Rozendaal), Gerrie Cramer (RTV Purmerend), Albert J. Hendriksen (AAVISIE-AAFM), Harro Meijer (OOG Groningen), Rob van der Meer (RTV Albrandswaard), Rien Janssens (Omroep Ede), Willem Stegeman (Publieke Omroep Amsterdam) en Jan Booij (RTV Meppel). Ed van Oerle (Noordkop Centraal) fungeert als voorzitter namens het College van Omroepen.
De manier waarop de klankbordgroepen zijn samengesteld is terug te vinden in het samenstellingsdocument klankbordgroepen.
Doelstelling klankbordgroep
Adviseren op het terrein van de ontwikkeling en uitbreiding van het opleidingsaanbod van de NLPO en meedenken over (andere) initiatieven die bijdragen aan het professionaliseren van de journalistiek en bedrijfsvoering van lokale (streek)omroepen.
Samenstelling klankbordgroep
Leden per 1 januari 2022:
Harm Weistra (RTV NOF), Ard Zandbergen, (Omroep BO), AnneMarie Visser (RTW FM), Ronald Boutkan (Regio Noordkop / LOS Den Helder), Wim van Beek (RTV Gouwestad), Johan Westra (ORTS), Annemiek Holkeboer (Stichting Meeromroep) en Peter Berendsen (REGIO8). Bram Wittendorp (ZO!34) fungeert als voorzitter namens het College van Omroepen.
De manier waarop de klankbordgroepen zijn samengesteld is terug te vinden in het samenstellingsdocument klankbordgroepen .
Doelstelling klankbordgroep
Het (al dan niet via het College van Omroepen) adviseren van de Raad van Bestuur van de NLPO over de inhoudelijke doorontwikkeling van lokale omroepen richting een Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA), met daarbij specifiek aandacht voor de rol van het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen en de vorming van streekomroepen.
Samenstelling klankbordgroep
Leden per 1 januari 2022:
Femke IJsinga-van Boxsel (OPEN Rotterdam), Maarten van den Boom (Streekomroep ZuidWest), Edward van Doorn (Stichting Streekomroep Weert), Cor de Feyter (RTV Vechtdal), René Peters (Langstraat Media), Wim Aarsen (RTV Noordoost Twente), Evert Cuijpers (Omroep Venlo) en Chris de Waard (Sleutelstad, Lokale Omroep Regio Leiden). John Weg (Stichting Mediagroep EVA) fungeert als voorzitter namens het College van Omroepen. Indien hij afwezig is wordt hij vervangen door Ruben Landman (Omroep Ede).
De manier waarop de klankbordgroepen zijn samengesteld is terug te vinden in het samenstellingsdocument klankbordgroepen.
Documenten
Het huishoudelijk reglement van de klankbordgroepen van de NLPO vindt u in dit document: HHR klankbordgroepen.
Aanmelden
Op dit moment zijn er geen vacatures binnen de NLPO-klankbordgroepen .
Updates
- Samenstelling klankbordgroepen bekendgemaakt - 1/2/2021