15 jaar later: Vreugde en tragedie bij lokale uitzending Koninginnedag in Apeldoorn

feed Nieuws
edit_note 27 april 2024

Apeldoorn stond vijftien jaar geleden in het centrum van nationale aandacht toen op 30 april de Koningin met haar familie de stad bezocht. Het was een speciale dag voor de toenmalige lokale omroep RTV Apeldoorn, die getuige was van zowel vreugde als tragedie. Chantal Zwaag, een veelzijdige vrijwilliger bij de omroep, kijkt met gemengde emoties en trots op deze uitzending terug.

“De voorbereidingen begonnen maanden van tevoren. We maakten regelmatig Oranje-journaals met updates en iedereen leefde echt naar de dag toe”, vertelt Chantal. RTV Apeldoorn, actief op zowel radio als televisie, had een team klaarstaan om verslag te kunnen doen vanuit het centrum van de stad. “Het was superbelangrijk voor ons om hier goed verslag van te doen. Landelijke programma’s volgden onze journaals ook, wat het extra spannend maakte”, herinnert ze zich.

Het artikel gaat na de foto verder.

Foto: de 18-jarige Chantal maakt zich klaar voor de uitzending

De ochtend van Koninginnedag begon met een samenkomst in een hotel dicht bij het monument De Naald, waar strategieën en rollen verdeeld werden. “De NOS was natuurlijk ook aanwezig, dus we moesten onze plek vinden als lokale omroep”, zegt Chantal.

Aanslag op koninklijke familie

De toen 18-jarige was in het perscentrum, toen de festiviteiten plotseling een dramatische wending namen. “Volgens mij was het 11:51 uur”, herinnert ze zich. Een auto reed door de dranghekken en de menigte, recht op de open bus af waarin de koninklijke familie een rijtoer door Apeldoorn maakte, waardoor de sfeer compleet omsloeg.

“Het bizarre is dat ik op dat moment bezig was met mijn opleiding journalistiek. We hadden het net in de klas gehad over wat je moet doen als er iets heftigs tijdens je uitzending gebeurt. Ik heb toen geantwoord: gewoon doorgaan!” En dat deed de omroep dan ook. “Je handelt puur op gevoel in zo’n situatie. Later, toen ik het terugluisterde, realiseerde ik me hoe bizar de wending was. Ik ben trots op hoe we het gedaan hebben”, vertelt ze.

Inwoners blijven informeren

“Ik was aan het huilen, maar we moesten door. We moesten vertellen wat er gebeurde”, stelt Chantal. Het nieuws van het incident verspreidde zich snel, hoewel de informatie verderop in het Oranjepark pas later doordrong. Mensen zochten de stand van de omroep in het park op voor informatie, en velen bleven naar de uitzending luisteren. “De omroep was zo dichtbij; het hele telefoonverkeer lag plat, maar wij bleven, met een kleine technische onderbreking, uitzenden”, vertelt Chantal.

Koninginnedag 2009 blijft een heftige herinnering voor Chantal. “Ik heb er nog best een tijd last van gehad, zeker de eerste jaren. Nu kunnen we het gelukkig wat meer loslaten en ook genieten van de gezelligheid van de dag.” Ook dit jaar zal de omroep, vanuit het Beekpark, verslag doen van de activiteiten in de stad. “Toevallig ben ik er dit jaar voor het eerst, sinds 18 jaar, niet bij. Even een jaartje niet”, lacht ze.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant