1Twente en Twente FM ontvangen Keurmerk Nederlandse Streekomroepen

feed Nieuws
edit_note 17 oktober 2024

Tijdens een vijftal feestelijke bijeenkomsten op verschillende locaties in Twente is woensdag 16 oktober het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen overhandigd aan 1Twente en Twente FM. Het is het elfde keurmerk dat in Nederland is uitgereikt. De omroepen verzorgen een media-aanbod voor de gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo, Dinkelland, Losser, Oldenzaal, Wierden en Tubbergen. Ze laten met het behalen van het keurmerk zien dat zij voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een lokale publieke omroep van deze tijd. Daarbij is zowel naar continuïteit op journalistiek gebied gekeken als ook een gezonde en professionele bedrijfsvoering. 

In bijna elke gemeente die de streekomroep bediend is het keurmerk overhandigd. Marc Visch, directeur-bestuurder van sectororganisatie NLPO: “Het is een knappe prestatie om het Keurmerk te behalen. Je moet voldoen aan twintig criteria, waarbij niet alleen wordt gekeken of zaken op papier in orde zijn, maar ook of ze zijn ‘geland’ op de werkvloer. 1Twente en Twente FM zijn onafhankelijk door het Keurmerkinstituut getoetst en mogen nu dus officieel het Keurmerk voeren. Eerder deze maand werd 1Twente ook al Omroep van het Jaar!”

Professionele lokale omroep
Het Keurmerk helpt omroepen om zich klaar te maken voor de aankomende stelselwijziging. Samenwerking- en coördinatieorgaan Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) heeft het Keurmerk in 2019 in het leven geroepen. De twintig bijbehorende criteria, die onafhankelijk worden getoetst, zijn in overleg met de sector, VNG en samenwerkingspartners vastgesteld. 

Hoofdredacteur Niels Veurink: “Als samenwerkende omroepen worden we juist lokaal steeds belangrijker. Door onze lokale redacties blijven we dicht bij de mensen van en voor wie we verhalen vertellen. Het keurmerk toont aan dat we deze fijnmazige structuur procedureel goed kunnen organiseren en de vakjury van de Lokale Media Awards heeft ons mede door deze werkwijze onlangs tot beste lokale omroep van Nederland uitgeroepen.” Flip van Willigen, directeur 1Twente, en Wim Aarsen, voorzitter Twente FM beamen dit en voegen eraan toe dat ze trots zijn op alle medewerkers, betaald, vrijwillig of in opleiding, die dit resultaat mogelijk hebben gemaakt. Daarbij is het de grootste uitdaging om de lokale financiering van deze redacties in samenwerking met de gemeenten te realiseren en structureel te verankeren. 

Over het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen 
De introductie van het keurmerk maakt de journalistieke kwaliteit en professionaliteit van lokale omroepen inzichtelijk. Het keurmerk stelt objectief toetsbare eisen ten aanzien van onder meer de efficiëntie en het productaanbod, die onafhankelijk worden getoetst door het Keurmerkinstituut. Streekomroepen die op alle criteria voldoende scoren mogen het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen voeren bij hun dienstverlening. Het keurmerk is drie jaar geldig en kent een tussentijdse controle halverwege deze periode. 

Onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO) hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het keurmerk. 

Vergelijkbaar

Wellicht interessant