AI in de praktijk: automatisch transcriberen

feed Nieuws
edit_note 03 mei 2024

Tijdens het dagelijkse werk op een redactie gebruik je allerlei handige tools en dankzij de opkomst van kunstmatige intelligentie zijn er heel veel nieuwe mogelijkheden bijgekomen. De praktijk leert echter dat er zoveel mogelijkheden zijn dat je vaak niet weet waar je moet beginnen. Ook is het een uitdaging om AI op een veilige en verantwoorde manier in te zetten.

Een concrete toepassing die werk uit handen neemt waar veel journalisten een hekel aan hebben, is de mogelijkheid om audio automatisch te transcriberen.

Automatische ondertiteling

Je kunt het inzetten om een opgenomen interview te transcriberen, zodat je het kunt gebruiken voor een artikel of sneller de juiste quotes kunt vinden voor je items. Je kunt het ook gebruiken voor automatische ondertiteling, waardoor je video’s toegankelijker zijn voor slechthorenden of mensen die zonder geluid willen kijken.

Een paar jaar geleden maakte transcriptietools nog veel te veel fouten, waardoor het eigenlijk onbruikbaar was. Door de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie werkt het nu prima. Uiteraard moet je een transcriptie niet ongecheckt publiceren, maar het echte werk doet kunstmatige intelligentie voor je.

Ook buiten het journalistieke werk komen transcripties van pas. Neem, uiteraard met toestemming van alle betrokkenen, een redactievergadering op. Dan heb je dankzij AI zonder dat je er iets voor hoeft te doen de eerste versie van je notulen.

Praktijkvoorbeelden

Wil je er gebruik van maken? Een Deense redactie heeft zelf een online tool ontwikkeld waarbij je een audiobestand kunt uploaden en even later een transcriptie kunt downloaden. Deze transcriptie is voorzien van tijdcodes en er is ook een optie voor het herkennen (en aangeven) van verschillende sprekers. De tool heet Good Tape en je kunt per maand drie opnames gratis laten transcriberen. Er zit een Deense uitgever achter Good Tape en je data wordt verwerkt op servers binnen de EU. Desondanks is het af te raden om de dienst te gebruiken voor gevoelige opnames.

Je kunt ook lokaal op je computer een opname transcriberen, wat de meest veilige en privacyvriendelijke oplossing is. OpenAI heeft een AI-model ontwikkeld, genaamd Whisper, dat je lokaal op een normale computer kunt gebruiken. Helaas is dit op Windows een erg technisch proces. Online zijn er wel stap-voor-stap-handleidingen beschikbaar, maar eigenlijk is het enkel geschikt voor mensen die weleens in command prompt werken. Voor Mac-gebruikers is het een stuk makkelijker, omdat er een speciale app is ontwikkeld voor Whisper, genaamd MacWhisper.

Adobe Premiere heeft automatische ondertiteling ingebouwd. Er is een speciale workspace (werkruimte) genaamd ‘Captions and Graphics’. Deze kun je snel openen met de toetscombinatie Alt + Shift + 4. Onder het tabje ‘Text’ vind je vervolgens een knop ‘Transcribe’ om automatisch ondertiteling te laten genereren.

Wil je meer weten over het gebruik van AI? Bekijk de speciale pagina vol praktische tips en uitgangspunten voor je eigen AI-richtlijnen.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant