Het belang van lokaal nieuws voor immigranten in Nederland

feed Nieuws
edit_note 22 oktober 2024

De eerste bevindingen van het promotieonderzoek van Camila Valgas, onder begeleiding van Yael de Haan, bijzonder hoogleraar Lokale Publieke Omroep, laten zien dat lokaal nieuws een belangrijke rol kan spelen in het leven van immigranten in Nederland.  

Het onderzoek, ‘De nieuwsconsumptie van immigranten en de effecten ervan op acculturatie‘, richt zich op immigranten die de afgelopen vijf jaar naar Nederland zijn gekomen en onderzoekt hoe deze groep nieuws consumeert en welke invloed dat heeft op hun integratie in de Nederlandse samenleving.

“Dit onderzoek is gestart omdat we nog weinig weten over hoe immigranten nieuws consumeren”, vertelt De Haan. “Toch vormen zij een steeds groter deel van de samenleving, en hun manier van nieuwsconsumptie kan invloed hebben op hun gevoel van ’thuis zijn’.”

Het onderzoek loopt tot december 2027 en bestaat uit meerdere deelstudies. In de eerste deelstudie, ‘Hoe vormen immigranten hun mediadieet in het digitale landschap?’, interviewde Valgas 30 immigranten afkomstig uit 18 verschillende landen, waaronder zowel vluchtelingen als kennismigranten. “Het is een zeer diverse groep: van mensen die met hun partner naar Nederland zijn gekomen tot vluchtelingen die hier een nieuw bestaan proberen op te bouwen”, legt De Haan uit. “Maar wat ze gemeen hebben, is dat ze hier een toekomst willen opbouwen.”

De rol van lokaal nieuws

“We vroegen ze van tevoren screenshots te sturen van wat ze in de afgelopen week hebben geconsumeerd.” Hoewel het onderzoek niet specifiek gericht is op lokaal nieuws, kwam het belang hiervan duidelijk naar voren. “Het is een groep die veel nieuws consumeert, uit drie verschillende hoeken: nieuws uit hun thuisland, internationaal nieuws, en lokaal nieuws uit hun directe omgeving”, vertelt De Haan.

Een opvallend inzicht uit het onderzoek is dat veel immigranten nieuws delen via WhatsApp-groepen, waarbij één persoon vaak het nieuws vertaalt voor anderen. “Dit laat zien dat er behoefte is aan toegankelijke en begrijpelijke informatie”, zegt De Haan. “Immigranten ervaren soms dat nieuws niet voor hen is bedoeld, of ze begrijpen niet precies wat ermee wordt bedoeld.”

Voor immigranten is nieuws voornamelijk instrumenteel: het moet hen ondersteunen in hun dagelijks leven. “Het gaat om de praktische bruikbaarheid van nieuws”, legt De Haan uit. “Ze willen weten wat er in hun buurt speelt en hoe ze daar deel van kunnen uitmaken. Bijvoorbeeld informatie over evenementen of iets praktisch als: wat is smeerkaas? Het antwoord weten op dit soort vragen versterkt hun gevoel van ’thuis zijn’.”

De Haan en Valgas zien hierin kansen voor lokale omroepen. “Immigranten willen goed geïnformeerd zijn, maar weten lokale publieke omroepen vaak niet te vinden, begrijpen het nieuws niet altijd of krijgen nu niet altijd de informatie die voor hen relevant voelt. Dit is wellicht een kans voor lokale media om zich ook meer op hen te richten.”

Oproep aan lokale omroepen

Ben jij werkzaam bij een lokale omroep en is jouw omroep bezig met het bereiken van mensen met een andere culturele achtergrond? Of voelt de omroep dat er behoefte aan is en willen jullie hier iets mee gaan doen?

De NLPO wil graag een bijeenkomst organiseren waarin we ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren. Bij voldoende interesse zullen ook onderzoekers Camila Valgas en Yael de Haan aansluiten om hun bevindingen te delen en meer te horen over de praktijk.

Lijkt het je interessant om mee te doen? Stuur dan een e-mail naar erik.van.leeuwen@nlpo.nl

Vergelijkbaar

Wellicht interessant