Meld je nu aan voor de opleidingen Journalistieke vaardigheden en Lokale politieke verslaggeving

feed Nieuws
edit_note 03 augustus 2021

De NLPO is bezig met het herijken van het opleidingsaanbod met oog voor innovatie en waarin journalistiek een zeer belangrijke rol speelt. Twee opleidingen (e-learnings) daarin zijn nu compleet vernieuwd: Journalistieke vaardigheden en Lokale politieke verslaggeving.

Waar Journalistieke vaardigheden de basis vormt voor een journalistieke carrière, vormt Lokale politieke verslaggeving daar een specialisatie op. Deze laatste is vooral gezien de komende gemeenteraadsverkiezingen actueel en relevant.

Naast een gevarieerde lesstof is feedback een belangrijke pijler binnen beide e-learnings. Je ontvangt namelijk persoonlijke feedback door aan de NLPO verbonden docenten op de door jou gemaakte eindopdrachten. Op die manier kun je gelijk zien of je het geleerde goed in de praktijk brengt.

Aanmelden

Lees hieronder eerst ‘Over de e-learnings’ goed door, en beoordeel welke opleiding bij je past. Voor het opleidingstraject van twee maanden hebben we plek voor in totaal 100 deelnemers voor beide nieuwe opleidingen. Om deel te kunnen nemen vragen we je om een mail te sturen naar elearning@stichtingnlpo.nl met daarin je gegevens en je motivatie (+\-150 woorden) waarom je de opleiding van jouw keuze wilt volgen. Bij selectie houden we rekening met een goede spreiding onder de omroepen.

Aanmelden voor een nieuwe periode kan vanaf 6 september en de e-learnings kunnen worden gevolgd vanaf maandag 1 november.

Over de e-learnings:

Journalistieke vaardigheden

expand_more

Inhoud

Ben jij journalist bij een lokale omroep of zou je graag aan de slag gaan als journalist bij een lokale omroep? De cursus Journalistieke Vaardigheden gaat over de basisvaardigheden die je als journalist bij de lokale omroep moet beheersen. Hoe je op een goede manier werkt als journalist, leer je voor een groot deel in de praktijk. Er komt echter ook theorie bij kijken. In deze cursus wordt de theorie afgewisseld met praktische oefeningen. Ben je bereid om veel te leren én te doen? Dan is deze cursus zeker iets voor jou!

 

Deze e-learning richt zich op de lokale journalistiek. Je leert wat nieuws is, wie je publiek is en hoe je nieuws produceert en publiceert. Aan het einde van de cursus heb je een aantal praktische tips gekregen waar je verder mee kunt.

 

De e-learning is opgedeeld in 3 hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat uit een aantal modules. Elke module bevat een opdracht en aan het einde van het hoofdstuk krijg je een eindopdracht om het hoofdstuk af te ronden. Het is belangrijk dat je alle opdrachten in het hoofdstuk doet, voordat je start met de eindopdracht. De eindopdracht kijken wij voor je na en krijg je met tips en verbeterpunten van ons terug. Alle opdrachten worden bewaard en kunnen worden teruggekeken.

 

Nadat de drie eindopdrachten van de verschillende hoofdstukken met goed resultaat zijn beoordeeld, heb je de cursus Journalistieke Vaardigheden succesvol afgerond en ontvang je een certificaat via de mail.

 

Niveau: MBO

Tijdsinvestering: Ongeveer 20 uur, verspreid over twee maanden.

Lokale politieke verslaggeving

expand_more

Inhoud

De e-learning ‘Politieke verslaggeving voor de lokale publieke omroep’ heeft als doel je praktische vaardigheden bij te brengen die je in staat stellen om op een professionele wijze verslag te doen van de (lokale) politiek. De journalistiek speelt tenslotte een belangrijke rol in het maatschappelijke leven en is een voorwaarde voor een goed functionerende democratie.

 

De e-learning politieke verslaggeving is opgedeeld in 3 hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat uit een aantal modules. Het eerste deel van de module bestaat uit een kort theoretisch gedeelte waarin de belangrijke begrippen en achtergronden worden uitgelegd. Dan volgt het gedeelte waarin suggesties worden gedaan voor een praktische invulling van de geboden kennis. Dit gebeurt soms ook door video’s met tips van ervaren politiek verslaggevers/journalisten. Daarnaast vind je op sommige plaatsen (downloadbare) bijlagen met daarin (een uitwerking van) de sleutelbegrippen die in die module aan bod zijn gekomen of materiaal voor verdere zelfstudie.

 

Aan het einde van iedere module volgt een opdracht om de stof te verwerken. Deze opdrachten worden niet nagekeken. Je maakt ze als oefening voor de eindopdracht. Het eindresultaat van deze ’tussentijdse’ opdrachten kun je uiteraard wel voorleggen aan je hoofd- of eindredacteur of een (meer) ervaren collega. Hij of zij kan je vast voorzien van tips.

 

Nadat een hoofdstuk volledig is uitgevoerd maak je de eindopdracht. Deze opdracht kijkt een aan de NLPO verbonden docent voor je na, waarna je tips en verbeterpunten van ons terug krijgt! Nadat je de feedback hebt ontvangen kun je verder met het volgende hoofdstuk. Wanneer alle drie de eindopdrachten met goed resultaat zijn beoordeeld, heb je de cursus Politieke Verslaggeving succesvol afgerond en ontvang je een certificaat via de mail.

 

Niveau: HBO

Tijdsinvestering: Ongeveer 40 uur, verspreid over twee maanden.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant