Nieuw CvO-lid Marcel Middelveld stelt zich voor

feed Nieuws
edit_note 20 januari 2023

De media en de lokale publieke omroep lopen als een rode draad in het leven van Marcel Middelveld (45). Als kind gegrepen door radio, als tiener begonnen bij de lokale omroep, als volwassene technisch specialist bij een audiovisueel bedrijf en ondertussen ruim 20 jaar bestuursvoorzitter van Salland1, de streekomroep voor de gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Deventer.

Aan ervaring in de lokale mediawereld dus geen gebrek, en aan zijn media-cv kan nu een nieuwe functie worden toegevoegd. Met de meeste stemmen van de omroepen is hij verkozen als het nieuwste lid van het College van Omroepen van de NLPO.

Van harte gefeliciteerd met deze verkiezing. Wat was de drijfveer om je aan te melden?

Op dit moment staat onze sector op de drempel van een enorme verandering, met de kans om professioneel verder te gaan. Wij hebben als omroep ervaren wat er allemaal mogelijk is als je meer budget krijgt met daarbij een groter verzorgingsgebied.

Door lid te zijn van het College van Omroepen hoop ik andere omroepen te kunnen helpen, en de sector naar een nieuwe standaard te krijgen. Een hoge standaard die naast de landelijke en regionale omroep echt het verschil gaat maken door lokale journalistiek op niveau te krijgen. De subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is onlangs aan ons toegekend. Dat betekent dat we nog meer ruimte hebben om te professionaliseren, waarbij ik bijvoorbeeld persoonlijk ook meer tijd kan vrijmaken voor de omroep.

Professionalisering heeft betrekking op een omroep als geheel, in ons geval zal de nadruk komen te liggen op het verder versterken van het nieuwsaanbod. Daarnaast willen we ook meer aanwezig zijn bij allerlei activiteiten in ons uitzendgebied. Op deze manier willen we de betrokkenheid tussen omroep en onze inwoners verder vergroten.

 

Daarnaast heb je ook ervaring met streekvorming.

Klopt, zo’n twintig jaar geleden heb ik zelf in de gemeente Olst-Wijhe een lokale media-instelling opgericht die later is samengegaan met RTV Raalte. Later hebben we met succes een gooi gedaan naar de zendmachtiging voor Deventer. Op deze manier hebben wij voor onze streek de omroep op orde en zenden we één programma uit voor de streek Salland.

Deze ervaring neem ik dus ook mee bij in het college, in de ondersteuning van omroepen richting streek. Ik heb gezien dat initiële drempels onder medewerkers bij samenwerking verdwijnen als ze oog krijgen voor het grotere geheel.

 

Wat is volgens jou de kracht van de lokale publieke omroep?

Het belangrijkste is dat je als lokale publieke omroep onafhankelijk kunt opereren. Dat je bijvoorbeeld niet afhankelijk bent van commerciële drijfveren, maar je publieke taak kunt uitvoeren. Als lokale omroep zit je in de haarvaten, en kun je hetgeen je brengt heel nauw laten aansluiten bij wat er in je uitzendgebied speelt en leeft.

 

Lees meer over het College van Omroepen.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant