Podcastserie Dit Was De Radio in het teken van 50 jaar lokale omroep

feed Nieuws
edit_note 24 september 2024

De podcastserie ‘Dit Was De Radio’ besteedt in september en oktober extra veel aandacht aan de lokale omroep. In verband met het jubileumjaar staan de makers stil bij 50 jaar lokale omroepgeschiedenis. De speciale podcasts verschijnen op 24 september, 29 september, 1 oktober en op 6 oktober.

In aflevering #177 staan presentatoren Arjan Snijders, Harm Edens en Ron Vergouwen met Marc Visch (directeur-bestuurder NLPO) en Eric Hervat (voorzitter College van Omroepen en directeur-bestuurder lokale omroep Dtv) stil bij de ontwikkelingen in 50 jaar lokale omroep historie. In de aflevering van 1 oktober, #178, is er aandacht voor OPEN Rotterdam en 1 van de finalisten van de Aanstormend Talent Award.

Daarnaast verschijnen er op 29 september en 6 oktober twee extra afleveringen. Arjan Snijders maakt samen met Astrid de Jong (o.a. bekend als De Nachtzuster van NPO Radio 1) bonusmateriaal. In de eerste aflevering ruim baan voor oud-medewekers van OOG uit Groningen en hoe zij de weg naar nationale media hebben afgelegd. Je hoort Arjen Lubach in een exclusief interview en Jurgen van die Berg (NPO Radio 1) en Bert Haandrikman (NPO Radio 5) zijn te gast. In de 6 oktober aflevering hoor je lokale verhalen met landelijke impact en hoe de makers van dichtbij dit beter deden dan landelijke media. Onder hen Antoin Peeters (RTL Nieuws) over de Bende van Venlo die Antoin, de zaak die hij bij Stadsomroep Venlo volgde. En Michiel Bosgra die de gevolgen van de ramp met de MH17 in Eindhoven van dichtbij voor de lokale omroep moest vertellen. De waarde van lokale journalistiek is al jaren het meest relevante argument om streekomroepen en lokale zenders te koesteren.

Ook deze afleveringen zijn te beluisteren via het kanaal van Dit Was de Radio.

Arjan Snijders en Astrid de Jong schreven ook het boek ’50 jaar lokale omroep – het verhaal van lokaal’. Het boek is sinds kort in de voorverkoop en wordt vanaf 7 oktober geleverd. Elke aangesloten lokale omroep ontvangt één gratis exemplaar en alle omroepmedewerkers hebben maximaal een jaar toegang tot de digitale versie.

Snijders werkte zelf ook voor lokale omroepen. In 1989 was hij actief voor de Domroep, waarna Stadsomroep Arnhem (1991-1993) volgde. Vervolgens kwam Stadsomroep Utrecht (1992-1995) in beeld. Hier maakte hij onder andere een jongerenprogramma, Zappers, met o.a. Erik Mouthaan, Lisette Rooseboom en vele anderen in de uitgebreide redactie.

Beluister de afleveringen via je favoriete podcastplatform, zoals bijvoorbeeld Spotify of Apple Podcasts.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant