Voorstel wijziging Mediawet

feed Nieuws
edit_note 27 januari 2020

Het ministerie van OCW heeft een wijzigingsvoorstel van de Mediawet verzonden aan de Tweede Kamer. Een voorstel in verband met de implementatie van de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten.

De voorstellen die voor publieke media-instellingen van belang kunnen zijn op termijn:

  • De introductie van videoplatformdiensten. Het grote verschil met lineaire mediadiensten en de mediadienst op aanvraag is dat de videoplatformdienst niet verantwoordelijk is voor de inhoud van wat op het platform wordt aangeboden.
  • Publieke media-instellingen dienen passende maatregelen te nemen om te voorkomen dat haar media-aanbod aanzet tot geweld of haat jegens (een groep) personen of uitlokt tot het plegen van een terroristisch misdrijf. Volgens de toelichting kan bij passende maatregelen bijvoorbeeld worden gedacht aan een gedragscode, al dan niet in combinatie met een meldpunt voor klachten.
  • De verruiming van het aandeel televisiereclame- en telewinkelboodschappen. In de huidige Mediawet staat dat het aandeel reclame- en telewinkelboodschappen (inclusief omlijsting) in het programma-aanbod niet meer dan 12 minuten per uur mag zijn. Het voorstel is om inclusief omlijsting te schrappen en niet meer dan 12 minuten per uur te wijzigen in: ‘niet meer dan twintig procent van de tijdvakken tussen 06.00 uur en 18.00 uur en tussen 18.00 uur en 24.00 uur’.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant