Vrijwilligers op de inspiratiedag

Vrijwilligers bij de lokale omroep

Het hart van de lokale omroep

Vrijwilligers nemen bij de lokale publieke omroepen een bijzondere plek in en vormen het hart van de organisatie. Daarin onderscheidt de lokale omroep zich van de regionale en landelijke publieke omroepen. Vrijwilligers zijn onmisbaar bij het tot stand komen van diverse lokale mediaproducties en zorgen samen met betaalde krachten voor de verankering in de lokale samenleving. Bovendien dragen omroepvrijwilligers vaak specifieke kennis met zich mee uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de audiovisuele sector of simpelweg vanuit het uitzendgebied waarin zij wonen en werken. Zo’n 10.000 intern opgeleide vrijwilligers zetten zich iedere dag in voor hun omroep.

Het is voor iedereen belangrijk dat betaalde en onbetaalde medewerkers goed toegerust en gemotiveerd zijn. Zij moeten zich thuis en van waarde voelen op de werkvloer en hun diverse ambities kunnen waarmaken. Dit vraagt om goede afspraken, begeleiding en communicatie. Vrijwilligers zijn dienstbaar aan de omroep, maar worden óók gefaciliteerd. Heldere richtlijnen (vrijwilligersbeleid) zijn bijna even onmisbaar als de vrijwilligers zelf. Mede daarom heeft NLPO in 2023 het Handboek vrijwilligersbeleid opgesteld dat onderaan deze pagina te downloaden is. Daar vind je ook een voorbeeld van een vrijwilligersbeleid waar je zelf mee aan de slag kunt..

Hans Choufoer is Omroepvrijwilliger van het Jaar 2024!

Met de uitreiking van de Omroepvrijwilliger van het Jaar zet de NLPO jaarlijks de vrijwilligers in de schijnwerpers die een onmisbare rol spelen binnen de lokale omroepen. Hans Choufoer van Dit is Helmond is dit jaar de Omroepvrijwilliger van het Jaar. Hans, lokaal bekend als de fietsende verslaggever, werd gekozen uit een selectie van twintig genomineerden van verschillende lokale omroepen. Deze prijs is een erkenning voor zijn jarenlange inzet en zijn belangrijke bijdrage aan de lokale journalistiek. Hij werd als winnaar gekozen door middel van een publieksstemming, waaraan bijna 5.000 mensen deelnamen. De top 5 bestond verder uit Thomas de Groot (Omroep PIM), Henk Ermers (Omroep Land van Cuijk), Kees Linnenbank (Slotstad RTV) en Frits Smeets (Omroep OR6 Roerstreek).

Handboek vrijwilligersbeleid

In een visiebrief aan de Tweede Kamer schetste de staatssecretaris haar plannen voor een vernieuwde, sterkere lokale omroepsector. Deze transitie, die in 2027 moet zijn voltooid, raakt alle partijen en medewerkers. Ongeacht de aard of grootte van je omroep, moeten er keuzes worden gemaakt, ook met betrekking tot de vrijwilligers. Wat betekenen de veranderingen voor het besturen van een omroep? Wat brengt deze dynamiek met zich mee voor de vrijwilligers, en voor de omroepmedewerkers die deze groep onmisbare krachten aansturen? Er is geen one size fits all. Iedere omroep heeft een uniek verzorgingsgebied en zijn eigen specifieke kenmerken en medewerkers. Maar er zijn ook veel overeenkomsten en gedeelde ervaringen. Het handboek zet mogelijkheden op een rij en wil je inspireren. Onderaan deze pagina kun je het handboek downloaden. Je aanvullingen en tips kun je mailen aan vrijwilligers@nlpo.nl.

Nationale Vrijwilligersdag: Op bezoek bij OOG

Op 7 december is het de Nationale Vrijwilligersdag. Deze dag staat jaarlijks in het teken van de waarde van vrijwilligerswerk en waarderen van vrijwillige inzet. Landelijk en lokaal wordt aandacht gevraagd voor de maatschappelijke waarde van vrijwillige inzet en worden overal in het land vrijwilligers in het zonnetje gezet. Vanuit NLPO waarderen we de inzet van de meer dan 10.000 vrijwilligers in onze sector. In deze video een portret van de vrijwilligers bij lokale omroep OOG in Groningen.

Nieuwe gezichten bij je omroep

Stap voor stap aan de slag met het werven van nieuwe doelgroepen vrijwilligers? Dat kan met de nieuwe e-learning ‘Werven van vrijwilligers: op expeditie naar nieuwe gezichten” van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Een handige en goede online training om thuis of bij je omroep direct mee aan de slag te gaan. De afgelopen jaren hebben deelnemers al heel veel vrijwilligersorganisaties in het land op weg geholpen om op een andere manier naar het vinden en betrekken van nieuwe doelgroepen vrijwilligers te kijken. De e-learning ‘Werven van vrijwilligers: op expeditie naar nieuwe gezichten” kun je als medewerker van een lokale omroep hier na aanmelding gratis volgen.

LOZ ontvangt eerste Keurmerk Vrijwillige Inzet

Op de Nationale Vrijwilligersdag (7 december) ontving Lokale Omroep Zeewolde als eerste lokale omroep met trots het NOV Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld. Deze lokale omroep, volledig gerund door toegewijde vrijwilligers zonder financiële vergoeding, laat daarmee haar inzet voor een veilige en doeltreffende werkomgeving zien. Voorzitter Jan van de Beek benadrukt de onschatbare rol van vrijwilligers als fundament voor de omroep. “Zonder hen zou Lokale Omroep Zeewolde niet kunnen bestaan. Het vrijwilligersbeleid is cruciaal, niet alleen voor onze vrijwilligers, maar ook voor de continuïteit van de omroep.” Jan deelt graag zijn trots over het behaalde keurmerk en staat open voor het delen van ervaringen met andere lokale omroepen. Geïnteresseerden kunnen daarvoor contact opnemen met de NLPO via vrijwilligers@nlpo.nl.

Foto vrijwilligerskeurmerk

Handboek vrijwilligersbeleid

Model vrijwilligersbeleid