WOS organiseert jaarlijks het Westlands Sportgala

Al zo’n tien jaar een fenomeen: het majestueuze Westlandse Sportgala, waar de beste sporters van het Westland in het zonnetje worden gezet. Het gala wordt bedacht, geproduceerd en live uitgezonden door de WOS, in samenwerking met de gemeente Westland.

Vraag in het sportgekke Westland een willekeurige inwoner naar zijn of haar hoogtepunt van het mediajaar en de kans is groot dat het antwoord luidt: het Westlands Sportgala. In januari kiest een deskundige denktank de beste sportman, sportvrouw en sportploeg van het afgelopen jaar. Naast topsport krijgt ook breedtesport krijgt het podium. Hoe is het Sportgala ontstaan en georganiseerd? En waarom is het zo’n succes? Initiator van het gala is Aart den Haan, tot 1 maart 2024 directeur van de Westlandse Omroepstichting (WOS). Hij vertelt zijn verhaal.

Westland en sport

“Sport zit in het hart van de Westlander”, zegt Aart den Haan. “De verenigingen leven hier en zijn belangrijk voor de WOS. We hebben zo’n veertig mensen die elke week een sportprogramma op de radio verzorgen. Vooral verslaggevers langs de sportvelden van de amateurclubs, op zaterdag en zondag, een soort ‘Langs de Lijn lokaal’. Die weten alles en werken heel professioneel. Zij kennen ook de toppers van jongs af aan, denk aan Kiki Bertens en Jutta Leerdam.”

“Toen ik in 2014 bij de omroep kwam, was er al een sportverkiezing”, zegt Den Haan. “Die was leuk maar erg bescheiden, in een voetbalkantine op een podium van vier bij vier meter. Tijdens de opname van de kerstshow in de sporthal van Kwintsheul dacht ik: wat een mooie productie! Die verdienen de sporterliefhebbers ook. Ik heb de organisatie benaderd om samen iets op te zetten. We hadden weinig geld, ontvingen maar 5.000 euro gemeentelijke subsidie voor de sportverkiezingen. Maar we deden aan bartering, dus een dienst leveren in ruil voor een wederdienst. We verzorgden de lichtshow en de live-bands in ruil voor een mooie uitzending op de lokale televisie. Het was direct een succes en na twee jaar verhuisden we naar een toplocatie, Theater De Naald in Naaldwijk.”

Samenwerking met gemeente

Het sportgala groeide snel. Inmiddels zijn vanuit de omroep zo’n veertig medewerkers betrokken, naast ingehuurd personeel. Den Haan: “Sporters komen soms speciaal uit het buitenland terug om hun prijs op te halen. Het pakket is uitgebreid met prijzen voor het mooiste oeuvre en voor vrijwilligers en G-sporters. Ook hebben we tegenwoordig de Lara van Ruijven-prijs, vernoemd naar onze shorttracker die zo jong overleed in 2020. De zaal zit steevast vol, de uitzendingen worden goed bekeken en gewaardeerd en het gala wordt omarmd door de gemeente. Ik kreeg al eens het compliment dat ons gala beter is dan dat van de NOS.”

Waarom is het Westlandse Sportgala zo geslaagd? Het ‘geheim’ ligt in een goede samenwerking, vindt Den Haan. “Natuurlijk is het wel eens soebatten, maar het proces verloopt soepel. De gemeente is erg betrokken, heeft hart voor sport en waardeert de WOS als omroep. Zoals wethouder Goudswaard op het laatste gala zei: ‘Onze sportcultuur is uniek en parallel aan ons voornaamste middel van bestaan, de tuinbouw. Hard werken en presteren maken ons Westlanders tot wie we zijn.’ De taken zijn vastgelegd in een overeenkomst: de gemeente regelt de uitnodigingen en stellen wat randvoorwaarden en natuurlijk het budget. Maar in het creatieve proces hebben we veel vrijheid. De totale show bedenken wij: het licht, de decors, de muziek… En we bouwen de spanning op. Gaan van tevoren bij de genomineerde sporters langs en filmen dit. Het sportgala is de apotheose van een heel sportjaar, waar de WOS veel aandacht voor heeft.”

Uitgegroeid tot grote opdracht

“Het Sportgala is inmiddels gegroeid tot een grote opdracht die wij jaarlijks krijgen van de gemeente Westland en wordt dan ook door hen gefinancierd”, zegt Den Haan. “Maar ook vóór die tijd was het Westlands Sportgala voor ons een must. Je vertegenwoordigt het gebied als omroep, dat is je bestaansrecht. En mensen praten er nog weken over. Daarbij: het is prachtig om je lokale helden op een podium te zetten.”

Maatschappelijke activiteiten doet de WOS niet alleen op sportgebied. Qua cultuur is er het Varend Corso en zakelijk de verkiezing Ondernemer van het jaar. Aart den Haan: “Daarnaast steunen we – via exposure op de WOS-media – Team Westland, dat jaarlijks de Tourmalet op fietst om geld in te zamelen voor de lokale kankerbestrijding. Dit begon klein, maar inmiddels doen er 450 mensen mee, die samen een miljoen euro ophalen. Wij verzorgen rechtstreekse uitzendingen vanuit Frankrijk, die heel populair zijn. Dus blijf ik zeggen: nieuws is onze core business, maar deze grote evenementen dragen bij aan de trots en saamhorigheid van onze streek. Als je hier iemand vraagt wat typisch Westlands is, zegt hij of zij waarschijnlijk: Dat is de WOS!”

Bekijk hier meer over het sportgala

Over samenwerkingen

Door samenwerkingen is het bijvoorbeeld mogelijk om extra expertise te verkrijgen, extra financiën voor het media-aanbod te verkrijgen of een breder publiek te bereiden. De positie van de lokale omroep kan op deze manier in de samenleving versterkt worden en kan hierbij extra verbindend zijn. Toch is niet elke samenwerking toegestaan. Het is daarom belangrijk goed te kijken of een beoogde samenwerking past binnen de regels van de Mediawet. Als je hierover twijfelt, neem dan contact op het met het Commissariaat voor de Media. Zij zijn bereikbaar via de contactgegevens op hun website. Ze organiseren dagelijks een spreekuur voor omroepmedewerkers.